Ovo je 21 blagdanski desert koje ljudi tradicionalno pripremaju diljem svijeta
Neki od njih prilično su slični kolačima kojei se spremaju u Hrvatskoj
U Hrvatskoj i drugim zemljama tijekom blagdana pojede se mnogo hrane i još više slastica. Bomboni, kolači, torte, keksi, pudinzi, čokolade, voća, meda – granice ne postoje.
I dok su kod nas najpoznatije i sveprisutne blagdanske slastice fritule, orehnjača, makovnjača, medenjaci, kiflice od vanilije i mnoge druge, u SAD-u na primjer više vole bombone i kolačiće od đumbira.
U ostalim pak dijelovima svijeta za blagdane se jedu kruščići u umaku od vina, tvrdi bomboni od cimeta, rižin puding i još mnoge druge, nama možda i malo neobične slastice.
Business Insider donosi neke poznate deserte koje se u blagdansko vrijeme jedu u različitim zemljama, a neke od njih dosta su slične onima koje spremamo i jedemo u Hrvatskoj.
Australija: Pavlova torta
U Australiji se za blagdane najčešće jede lagana i prozračna Pavlova torta od šumskog voća.
Austrija: Vanillekipferl
Vanillekipferl ili vanilin kiflice i nama su vrlo dobro poznate, jer ih i sami često jedemo za blagdane baš kao i Austrijanci, a ovi hrskavi kolačići pripremaju se od vanilije i orašastih plodova (najčešće oraha).
Belgija: Speculaas keksi
Ovi keksi se u Belgiji (ali i u Nizozemskoj) tradicionalno peku za blagdan Sv. Nikole, a okusom su vrlo slični kolačićima od đumbira, no ipak su nešto blaži. Za izradu se koriste posebni drveni valjci i kalupi kojima se na njima dobivaju jedinstvene teksture.
Brazil: Rabanada
Rabanada je ustvari brazilska verzija pohanoga kruha, a najčešće ga ondje jedu upravo za blagdane, uz dodatak sirupa od desertnog vina Porto.
Kanada: Bomboni Chicken Bones
Chicken Bones su tvrdi začinjeni bomboni od cimeta, punjeni gorkastom čokoladom i omiljena su blagdanska poslastica u Kanadi. No, ne svima – Kanađani ih ili obožavaju ili im se gade, obično ne postoji sredina.
Kolumbija: Arroz con leche
Arroz con leche ustvari je rižin puding, a u Kolumbiji se najčešće jede za Božić. Svaka obitelj ima svoj recept, ali najčešće je spravljen od mlijeka, začina, riže i grožđica.
Hrvatska: Fritule
Iako se fritule češće pripremaju u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru, može ih se naći i u drugim dijelovima zemlje, a nalik su malim krafnama. Posebne su po tome što se u njih dodaje malo ruma ili rakije, a na njih uvijek ide šećer u prahu.
Češka i Slovačka: Trdelnik
Trdelnik je poslastica u obliku dimnjaka, a u Češkoj i Slovačkoj se prodaje na uličnim štandovima u ovo blagdansko vrijeme. Tijesto se namota na valjak i tako se peče, a kad je gotovo, uvalja se u šećer, cimet i mljevene orahe.
Engleska: Figgy pudding
Figgy pudding je slastica od šljiva, poznat i pod nazivom Christmas pudding i tradicionalna je božićna poslastica u cijeloj Engleskoj. Radi se od sušenog voća, začina i puno alkohola. Ustvari, od toliko puno alkohola da ga se može i zapaliti, što mnogi ljudi i rade.
Francuska: Calissons
Calissons su tradicionalna francuska slastica, odnosno tvrdi bomboni koji se jedu u blagdansko vrijeme, napravljeni od badema i kandiranog voća i prekriveni bijelom šećernom glazurom.
Grčka: Melomakarona
Melomakarona su kolačići od meda, oraha i maslinovog ulja i u Grčkoj se tradicionalno spravljaju za blagdane.
Njemačka: Lebkuchen (medenjaci)
Lebkuchen su nama dobro poznati medenjaci, a u Njemačkoj se tradicionalno pripremaju za Božić. Potječu još iz 14. stoljeća.
Mađarska: Bejgli
Beigli su kod nas poznatije kao makovnjača ili orehnjača, a i naši ih susjedi tradicionalno pripremaju za božićne blagdane.
Island: Laufabrauð
Laufabrauð je kruščić u obliku lista, koji je doslovno tanak kao list, a obitelji i prijatelji na Islandu okupljaju se kako bi zajedno radili tu tradicionalnu blagdansku poslasticu.
Italija: Panettone
U Italiji nema Božića bez ove poznate slastice, koja dolazi u raznim oblicima i raznih okusa, no tradicionalno je to slatki kruh s limunovom koricom, kandiranim narančama i grožđicama. Tijestu za panettone treba čak 12 sati da se digne, ali je rezultat sjajan.
Jamajka: Božićna torta s rumom
Na Jamajci se za Božić tradicionalno priprema božićna torta s puno ruma i sušenog voća.
Norveška: Kransekake
Kransekake je torta od badema koja se u Norveškoj tradicionalno priprema za posebne prigode, pa tako i za Božić. Krugovi torte se slažu u slojevima, a na njih se onda postavljaju malene norveške zastave.
Poljska: Kolaczki
Kolaczki su kolačići punjeni džemom i u Poljskoj se jedu nakon tradicionalne Božićne večere.
Španjolska: Turrón
Postoje dvije verzije ove popularne španjolske blagdanske slastice – tvrda i meka verzija, a prije Božića se ovu poslasticu od nugata može pronaći na svim tržnicama diljem Španjolske.
Švedska: Peciva sa šafranom
Ova peciva tradicionalno se peku na blagdan Svete Lucije, kada u Švedskoj počinje blagdanska sezona.
SAD: Kolačići od đumbira
Kolačići od đumbira jako su slični medenjacima i speculaas keksima, a za Božić se tradicionalno peku u SAD-u. Također, Amerikanci ih vješto izrađuju i u obliku kućica.