Par umjetnika je ocrtalo branu u Poljskoj tako da su je oprali, nastao je genijalan mural

Mural je širok 92, a visok 54 metra i prikazuje floru i faunu planine Bieszczady

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2015
Foto: Facebook/Polska Grupa Energetyczna

Jedna od najvećih brana u Poljskoj, izgrađena 1969. godine, dobila je u potpunosti novi izgled zahvaljujući suradnji energetske tvrtke Polska Grupa Energetyczna i strip crtača Przemek ‘Trust’ Truscinski te Good Looking studija.

Zanimljiv mural je napravljen na najvišoj poljskoj brani Solina koja je visoka gotovo 82 metra, a nedavno je odlučeno da njene prljave zidove treba očistiti.

Visokotlačna vodena pumpa pomogla je umjetnicima koji su radili na čišćenju brane da naprave prekrasan mural. Njhov rad širok je 92 metra i visok 54 metra i prikazuje biljke i životinje koje obitavaju na poljskoj planini Bieszczady.

Očekuje se da će se održati oko godinu dana

brana4

Očekuje se kako će mural u svom novom obliku postojati oko godinu dana nakon čega će početi blijediti. Citylab ističe da se, iako je mural nastao uz pomoć tehnike obrnutog grafita koji uključuje skidanje prljavštine i prašine s određene površine kako bi se dobila slika, ovakvi grafiti također smatraju vandalizmom.

Jedan od pionira ovog načina crtanja grafita bio je Britanac Paul Moose Curtis. Unatoč skidanju prljavštine kako bi stvorio umjetnička djela, Curtis je u nekoliko navrata uhićen.

brana1

“Radi se o promijeni kojom se površina vraća u prvotni oblik. To je privremeno jer nakon nekog vremena ti grafiti blijede.”, rekao je Moose za New York Times.

Matej Devčić
Telegram autor
1434 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program