Pogledajte trenutak kad je Times 1944. prvi put Amerikancima otkrio pizzu

Stari novinski članak predstavlja talijanski specijalitet koji postaje sve popularniji

FOTO: Jennifer/flickr

U novinama New York Times pizza je prvi puta spomenuta 20. rujna 1944. godine. U to vrijeme su se u Italiji nalazile trupe američkih vojnika koji su tada prvi puta upoznale okus pizze. Times u tekstu navodi podrijetlo pizze i detaljan način njene pripreme. Autorica teksta, Jane Holt, navela je mjesta na kojima se novo jelo može kupiti, a pizza s autentičnim okusima se mogla naručiti ili pojesti u restoranu Luigino’s Pizzeria Alla Napoletana.

Autorica piše kako je bila u restoranu za vrijeme narudžbi i primijetila da pizza s mozzarellom pobuđuje najviše interesa kod klijenata, a to joj je potvrdio i vlasnik restorana Luigino Milone. Luigino ujedno opisuje način pripreme autentičnog talijanskog jela te se u njegovom restoranu uz ovu popularnu hranu moglo popiti pivo ili čaša vina.

Potencijal nove izmišljotine

ny shot
Članak New York Timesa o pizzi screenshot New York Timesa

Tri godine kasnije, 25. svibnja 1947. Times je primijetio potencijal ove naizgled nove izmišljotine. “Pizza može biti popularan zalogaj poput hamburgera, samo kada bi Amerikanci znali više o njoj.” napisala je Jane Nickerson.

ny shot2
Jane Nickerson svoji tekstom popularizira pizzu screenshot New York Timesa