Život

Postoje neki rani simptomi pomoću kojih možete prepoznati rak bubrega; obratite pažnju na ovih 5 stvari

Karcinom bubrega jedan je od deset najčešćih karcinoma

Karcinom bubrega jedan je od 10 najčešćih karcinoma kod odraslih osoba, a ovo su simptomi koji bi vam mogli pomoći da ga malo ranije prepoznate. Kada govorimo o karcinomu bubrega, obično se misli na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih stanica, koji čini 85 posto svih karcinoma bubrega, kaže dr. Jihad Kaouk iz klinike u Clevelandu.

Imamo dva bubrega veličine šake koji pročišćavaju krv od otpadnih tvari i toksina. Bubrezi pomažu uravnoteženju kemijskog sastava krvi. Osim upravljanja zdravljem krvi i proizvodnjom urina, bubrezi luče hormone koji pomažu probavljanju hrane i koji ohrabruju koštanu srž da proizvodi zdrave stanice krvi.

1. Krv u mokraći

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega. Tijekom ranog stadija bolesti, simptoma nema. Ima li dosta krvarenja, krv može izgledati svježe i svijetla je, objašnjava dr. Kaouk. Ali ako je krvarenje polagano, krv ima vremena oksidirati pa izgleda tamno. To znači da se ne možete osloniti na boju urina da biste išta zaključili. Promjena boje mokraće je sigurno znak da treba provjeriti što nije u redu.

2. Bol u donjem dijelu leđa ili sa strane

Znak bolesti može biti bol u donjem dijelu leđa ili sa strane. I taj se simptom pojavljuje kad bolest uznapreduje. Tumor koji se stvorio mora biti velik i pritiskati okolno tkivo. Ljudi obično otkriju tumor na bubregu kada odu na CT ili magnetsku rezonancu zbog boli u abdomenu ili donjem dijelu leđa. U većini slučajeva bol izaziva neko drugo tkivo pa se tumor bubrega otkrije slučajno.

3. Stalni umor

Stalni umor i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Simptom nije specifičan, nećete pomisliti na karcinom bubrega, ali morate liječnika upitati o svojim simptomima ako potraju.

4. Mršavljenje

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Imate li problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to se možda počinje manifestirati mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu biti uzrok.

5. Krv

Tumori na bubrezima mogu izazvati anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcija i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali pojave li se, provjerite sa liječnikom.

Nakon dijagnoze karcinoma bubrega, kirurška procedura nefrektomija, odnosno uklanjanje bubrega, je prvi i najučinkovitiji način liječenja. Kancerogeni dio tkiva se odstranjuje, zdravi ostavlja. Ako je karcinom rano otkriven, operacija ima izvanredne rezultate. Ovaj tumor nije agresivan kao većina drugih pa su prognoze dobre.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu