Preminula je talijanska bakica koja je bila posljednja osoba na svijetu rođena 1800-ih

Gospođa Emma Morano imala je 117 godina, proživjela je tri stoljeća

ZADNJA IZMJENA: tra. 15, 2017
Foto: AFP

Talijanski mediji javljaju da je preminula najstarija osoba na svijetu; gospođa je imala 117 godina. Emma Morano rođena je 29. studenog 1899. godine u regiji Pijemont u Italiji te je službeno bila posljednja živa osoba rođena 1800-ih, zbog čega je, tehnički, preživjela tri stoljeća.

Gospođa Morano, koja je preminula danas, bila je najstarija od osmero djece te je nadživjela svu svoju braću i sestre. Preminula je u svom domu u Verbaniji, glavnom gradu talijanske provincije Verbano-Cusio-Ossola u regiji Pijemont. U svojih 117 godina preživjela je nasilan brak, gubitak sina jedinca i promjenu više od 90 talijanskih vlada.

Obavezno dva sirova jaja svako jutro

Svoju dugovječnost pripisivala je genetici i dijeti koja je uključivala tri jaja dnevno, od čega bi dva obavezno bila sirova. Počela ih je konzumirati na preporuku liječnika, kad joj je dijagnosticirao anemiju ubrzo nakon Prvog svjetskog rata.

Njezin doktor koji ju je liječio posljednjih 27 godina, dr. Carlo Bava, rekao je za AFP kako je gospođa rijetko kad jela voće i povrće. “Kad sam je upoznao jela je tri jaja dnevno, dva sirova ujutro, omlet u podne, a zatim piletinu za večeru”.