Prodan je drugi najveći iskopani dijamant, kupac je Louis Vuitton

Riječ je o sirovom dijamantu od 1758 karata nađenom u rudniku Karowe u Botsvani

ZADNJA IZMJENA: sij 18, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Prošlog travnja kanadska rudarska kompanija Lucara iskopala je sirovi dijamant od nevjerojatnih 1758 karata, drugi najveći ikada nađen, u rudniku Karowe u Botswani, koristeći najsuvremeniju tehnologiju rentgenskih zraka. Dijamantu su dali ime Sewelo što na lokalnom jeziku znači “rijetki nalaz”.

Umjesto da ga ugrabi neki od uobičajenih kupaca kao De Beers ili Graff, gigantski kamen odlazi u modnu kuću Louis Vuitton, poznatiju po skupim torbama, piše Forbes.

Kamen vrijedan 50 milijuna dolara?

Bivši predsjednik burze dijamanata u Antwerpenu, Marcel Pruwer rekao je da na svijetu ima manje od deset ljudi koji bi znali što učiniti s takvim kamenom i kako ga treba izrezati, a koji to mogu platiti. On vjeruje da bi kamen Sewelo mogao vrijediti oko 50 milijuna dolara, iako je još u grubom obliku pa mu kvaliteta nije poznata.

Prije samo dva mjeseca tvrtka LVMH najavila je akviziciju Tiffanyja za rekordnih 16,2 milijarde dolara, a sada su za nepoznatu svotu kupili najveći kamen ikada iskopan od Cullinanovog dijamanta koji je imao 3,106 karata, a koji je pronađen 1905. godine, u Južnoj Africi. Iako je LV kuća nova u poslovanju dragim kamenjem, kažu da su prve fine komade proizveli prije 19 godina.

Neuobičajen izbor kupnje

Kako je za Financial Times izjavio izvršni direktor LV Michael Burke, nedavni potezi dio su strategije da postanu jedan od pet svjetskih najboljih igrača na tržištu nakita vrijednog 270 milijardi dolara. Tobias Kormind, upravitelj 77diamonds.com smatra da je izbor kupnje ovog kamena neuobičajen.

Iako je kamen izvanredan po svojoj veličini, LV je odabrao kamen relativno niske kvalitete, kako sugerira vanjska crna boja. “Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga razbijati na puno malog kamenja ili pokušavaju stvoriti nekoliko većih.”

Kako će završiti Sewelo

Dijamant je uspješno prodan za devet mjeseci za razliku od dijamanta iz istog rudnika, naziva Lasedi La Rona, od 302 karata koji se nije uspio prodati na Sothebyjevoj aukciji. Dijamant se nije prodao jer tvrtka Lucara pokušava promijeniti tradicionalnu rutu kako stižu na tržište. Ali nestručnjaci nisu bili spremni dati ponudu, a stručnjaci su se držali podalje. Na kraju je dijamant Lesedi La Rona prodan privatno kući Graff za 53 milijuna dolara, dvije godine nakon iskapanja.

Najveći dijamant Cullinan izrezao je Joseph Asscher na devet glavnih kamena od kojih su neki završili u britanskoj kruni, a Lesedi La Rona dao je 67 odvojenih dijamanata. Sada se nagađa kako će Sewelo završiti. Vjeruje se da će donijeti desetke poliranih dijamanata različitih veličina.

Složen proces rezanja

Proces rezanja dijamanata je iznimno složen. Planira se najsuvremenijom tehnologijom dijamantnog skeniranja stvoriti 3D slika da se simuliraju mogućnosti. Konačna odluka donijet će se temeljem maksimalne isplativosti. Postupak rezanja mogao bi trajati više od godine dana.

Kupovina je potez koji nije rizičan za Louis Vuitton koja je tako LVMH učinila najluksuznijom svjetskom grupacijom, a Louis Vuitton najvrjednijim luksuznim brendom.

Eva Benedik
Telegram autor
1919 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program