Život

Prva transplantacija maternice u SAD-u ipak nije uspjela, morali su je odstraniti zbog komplikacija

Problemi su kod 26-godišnje djevojke počeli prošlog utorka, do tad je sve bilo u redu

FOTO: Anna Louise Stevnhoj/Flickr

Prva transplantacija maternice, obavljena u Americi prije dva tjedna, nije prošla uspješno. Liječnici su morali odstraniti organ zbog “ozbiljnih komplikacija”, piše New York Times.

Klinka u Clevelandu je prije dva tjedna obavila transplataciju maternice na dvadeset i šestogodišnjoj pacijentici, rođenoj bez maternice. Proces oporavka trebao je trajati oko godinu dana, uz uzimanje lijekova protiv odbacivanja organa.

Klinika nije specificirala zašto je uterus morao biti odstranjen i u svom saopćenju samo spominju komplikacije. Žena je bila dobro do prošlog utorka, a tada su počeli problemi. Uterus je odstranjen i u tijeku su analize što je prošlo po zlu. Žena se uspješno oporavlja od operacije život joj nije ugrožen.

Transplantacija maternice još je u eksperimentalnoj fazi

Transplantacija maternice još je uvijek u eksperimentalnoj fazi. Iako je u Švedskoj obavljena devet puta i žene su uspjele zatrudnjeti i roditi zdravu djecu.

Klinika u Clevelandu je prva u Americi dobila dopuštenje za obavljanje takvih zahvata. Trebalo je biti obavljeno deset zahvata koji bi dali nadu ženama koje ne mogu zatrudnjeti jer im uterus ne funkcionira kako bi trebalo. Ovo je svakako korak unatrag ali klinika kaže da će nastaviti sa zahvatima.

Nastavite čitati