Restoran u Amsterdamu ima svoj odgovor na izazov oko distanciranja; gosti jedu u malenim staklenicima

Osiguravaju da su gosti na sigurnoj udaljenosti, ali i dalje imaju restoransko iskustvo

FOTO: screenshot YouTube/ AT5

Baš ono što najviše volimo kod odlaska u restoran, čini ručanje u doba koronavirus pandemije problematičnim. Naravno, super nam je jesti finu hranu, ali odlazak u restoran je više od toga. To je doživljaj usluge, atmosfere i druženja s prijateljima u prostoru koji nije naš dom.

Restorani su bili zatvoreni dva mjeseca kako bi se zaustavilo širenje pandemije. Sada kada su napokon dobili zeleno svjetlo za otvaranje, restoran Mediamatic ETEN u Amsterdamu započeo je s posve drugačijom praksom. Naime, napravili su male kućice, staklenike, i nadaju se će tako promicati socijalno distanciranje, ali da će ljudi svejedno uživati u hrani i izlasku, piše The Washington Post.

‘Novo, sigurno gostoprimstvo’

Serres Séparées, francuski je naziv za ove odvojene staklenike, a sam restoran ETEN nalazi se u amsterdamskom umjetničkom centru Mediamatic Biotoop. Na njihovoj web stranici piše: “U Mediamaticu dizajniramo i testiramo novo sigurno gostoprimstvo. Kasnije ove godine posjetiteljima ćemo posluživati nevjerojatne večere na bazi biljaka u njihovom vlastitom malenome stakleniku.”

Krajem travnja Serres Separees otvorio je prvih pet probnih staklenika, postavljenih duž marine Oosterdok. Osoblje je imalo zaštitne vizire preko lica i crne rukavice dok su posluživali goste staklenih kućica jelima na bazi biljaka, serviranima na dugim drvenim daskama.

“Učimo kako pružiti servis, poslužiti jelo i izvući prazne tanjure na elegantan način, tako da se gosti i dalje osjećaju lijepo”, kazao je Willem Velthoven iz Mediamatice za Reuters.

Nisu jedini koji se trude

Malo je vjerojatno da će restorani diljem svijeta primijeniti Mediamaticov jedinstveni pristup blagovaonica nakon pandemije, ali nisu jedini koji pokušavaju preoblikovati budućnost ugostiteljstva.

Hoteli i iznajmljivači kuća za odmor čine sanitarne napore, od promjene postupaka prijave do ulaganja u novu dezinfekcijsku tehnologiju. Zrakoplovne kompanije traže prihvatljivu promjenu anatomije zrakoplova.