Život

Rijeka, čije je školstvo odavno prešišalo ostatak zemlje, sad uvodi besplatnu informatiku za prvašiće

U Rijeci već dugo postoji mogućnost informatike od 1. razreda, ali to se plaćalo

FOTO: Thinkstock

Riječki će osnovnoškolci od iduće godine informatiku moći besplatno učiti od prvog razreda. Inače, u Rijeci već 16 godina postoji program ranog učenja informatike u sklopu kojeg učenici razredne nastave osnovnih škola mogu učiti taj predmet, ali program se plaća 50 kuna mjesečno, što se sada ukida, piše tiskano izdanje Novog lista.

Inače, riječki osnovnoškolci posljednje dvije godine mogu slušati i građanski odgoj, a nastavu iz infotmatike pratit će po novom kurikulumu, na kojem se još radi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ove poteze naziva “mini kurikularnom reformom”.

Dodatnih milijun kuna godišnje

Kako je Obersnel rekao Novom listu, hrvatski obrazovni sustav informatiku nudi tek od petog razreda osnovne škole, a građanski odgoj je postao vruće svjetonazorsko pitanje, pa Grad Rijeka u škole kojima je osnivač uvodi “mini kurikularnu reformu”, razvija vlastite projekte te ih nudi svima u državi potpuno besplatno.

Trenutno nešto više od pedeset posto riječkih učenika razredne nastave ide na informatiku koju plaćaju 50 kuna mjesečno i pretpostavlja se da će se taj broj povećati kada se plaćanje ukine. Rano učenje informatike trenutno je moguće u 19 riječkih škola.

Kako je rekla Sanda Šušanj, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i obrazovanje, program ranog učenja informatike koštat će oko milijun kuna godišnje, a novi kurikulum bit će usmjeren da učenike ne podučava samo o ispravnom i odgovornom korištenju kompjutera, već i da ih nauči kako ih koristiti kao alat za savladavanje gradiva, te stjecanje novih znanja i vještina.

 

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu