Život

Sjajni studenti psihologije preselili su nastavu online i sada pomažu ljudima da prežive koronu, potres i sve ove užase

Dosad su pisali o brizi i tjeskobi tijekom cijelog COVID-19 perioda, a podijelili su i korisne savjete Zagrepčanima nakon potresa

Studenti psihologije sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, točnije, njih 18 s kolegija ‘Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika’, tijekom pandemije koronavirusa svoj su kolegij preselili online i okrenuli građanima. Pod vodstvom profesorice Nataše Jokić-Begić, koja je za Telegram opširno govorila o psihičkom zdravlju u doba korone, objavljuju korisne psihoedukativne sadržaje i savjete kako se trenutno nositi sa životom.

“Crnim vijestima smo odlučili odgovoriti jedinim što možemo u ovom trenutku – svojim entuzijazmom, optimizmom, znanjem i vještinama koje smo stekli u dosadašnjem studiranju”, poručuje ovih 18 studenata.

O čemu pričati s bakama i djedovima, a da nije korona?

Na stranici Kako si?, koju su kreirali na Facebooku i webu Fakulteta, svim zainteresiranim građanima nude psihoedukaciju, optimizam, uho za slušanje, informacije, ideje i dobro društvo. Dosad su pisali o svakodnevnoj brizi i tjeskobi koja nas prati tijekom cijelog COVID-19 perioda, podijelili su korisne psihološke savjete Zagrepčanima nakon nedjeljnog potresa, a pokušali su odgovoriti i na pitanje “kako preživjeti vlastitu obitelj” u situaciji u kojoj nas je karantena sve zatvorila u kuću.

Pobrinuli su se i za bake i djedove, nabrajajući teme o kojima se s njima može pričati, a da to nije sveprisutna tema koronavirusa. Profesorica Jokić-Begić, koja mentorira ove studente, kazala nam je kako projekt funkcionira odlično. “Već su sada svojim angažmanom na ‘Kako si?’ zaradili odličnu ocjenu iz kolegija. Ljudi se zaista u velikom broju javljaju s brojnim problemima, od paničnih napadaja, ovisnosti o internetu, sukoba u obitelji do problema zbog online škole”, govori profesorica i dodaje kako iznimnu napetost primjećuju kod maturanata.

Prevencija poremećaja uzrokovanih pandemijom

U sklopu kolegija, ovaj su semestar trebali obići psihijatrijske ustanove diljem Hrvatske, a kako je to propalo s pandemijom koronavirusa, shvatili su da pred sobom imaju situaciju koja je rizičan faktor za nastanak psihičkih poremećaja. U tom trenutku, svoju su nastavu u potpunosti usmjerili na prevenciju poremećaja uzrokovanih situacijom u kojoj se svi nalazimo.

Iako su im primarna skupina bili srednjoškolci i studenti, projekt se ubrzo proširio na sve dobne skupine, a od ponedjeljka će, najavljuje Jokić-Begić, pokrenuti i online savjetovanje s početnim upitnikom koji će u startu davati povratnu informaciju o razini problema u kojem se nalazite. Dotada, s ovim studentima Filozofskog možete komunicirati putem komentara i inboxa na Facebooku te putem mail adrese: kakosi@ffzg.hr.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu