Smeđi maslac postaje sve popularniji. Chef otkriva kako ga jednostavno napraviti kod kuće i za što se sve može koristiti

Beurre noisette može poboljšati okus raznih jela – kolača, keksa, tjestenine, mesnih recepata...

FOTO: Unsplash

U sve više recepata u posljednje vrijeme može se naći – smeđi maslac. Stoga se mnogi pitaju ”koja je fora sa smeđim maslacem” i kako ga mogu napraviti. Postignut zagrijavanjem maslaca dok voda ne ispari i mliječne tvari se karameliziraju, smeđi maslac, odnosno beurre noisette, može poboljšati okus raznih jela – kolača, keksa, tjestenine, mesnih jela…

Pekarica Lily Jones iz slastičarne Lily Vanilli u istočnom Londonu opisuje da smeđi maslac ima suptilan, orašasti okus karamele koji hrani donosi dodatnu slatkoću i bogatstvo, piše The Guardian.

Sve popularniji smeđi maslac može se jednostavno napraviti kod kuće, a trebat će vam samo lončić ili dublja tava i malo kvalitetnog maslaca narezanog na komadiće.

Jednostavno se radi kod kuće

Dok se maslac topi, miješajte ga u tavi kako biste spriječili prebrzu karamelizaciju mliječne tvari. Kuhar i šef restorana Camberwell Armsa u Londonu Mike Davis upozorio je da je smeđi maslac spreman kada bude bistar i poprimi orašasti miris.

”Zvuči jednostavno, ali morat ćete biti strpljivi i ne koristiti prejaku temperaturu, jer maslac može izgorjeti u tren oka”, ističe Davies. Pojasnio je da je najbolje maslac topiti na srednje jakoj vatri, za što će vam trebati pet do deset minuta, i naglasio da maslac, budući da se radi o masnoći, zadržava toplinu, pa će se još neko vrijeme kuhati nakon što ga uklonite s vatre.

Želite dobiti duboku zlatnu boju prije nego što skinete tavu sa štednjaka. Ako želite gorči okus smeđeg maslaca, možete ga kuhati dok ne dobije nešto tamniju boju, poput kestena.

@pancake.princess 3 tips on how to brown butter perfectly! Definitely always use a saucepan over a skillet to brown butter to prevent splattering 🧈🧈 what other tips would you add? #bakingtips #brownbutter #howtobrownbutter ♬ original sound – pancakeprincess

Za što se koristi smeđi maslac?

Smeđi maslac možete koristiti na bezbroj načina, slatkih i slanih. U Camberwell Armsu on je praktički osnovni začin, ”Prženje maslaca i karameliziranje šećera, daje vam ovaj tostirani, duboki, slatki, orašasti okus s kojim se ništa ne može mjeriti”, kaže Davies.

Jednako je dobar kada se koristi za pripremu kajgane, preliven preko tjestenine ili njoka, umiješan u juhu ili za začiniti žitarice ili mesnate bijele ribe. Smeđi maslac također je vrijedan sastojak u holandez umacima, dodaje Davies, za posluživanje s jajima benedikt ili šparogama.

U slatkoj verziji, ovaj kuhar smeđi maslac stavio u kolače s puno morske soli ili čokoladni ganache za punjenje ili glazuru kolača. Smeđi maslac odlično se slaže s keksima. Za kolače jednostavno napravite smeđi maslac, ostavite ga da se ohladi i stvrdne, a zatim umijesite s brašnom i ostalim sastojcima.