Sok od naranče i cijeli grejp možda podižu rizik od dobivanja melanoma, tvrde znanstvenici

Citrična hrana sadrži određene fotoaktivne tvari koje čine kožu osjetljivijom

FOTO: Flickr

Ljudi koji piju čašu soka svježe cijeđene naranče ili jedu cijeli grejp, mogu imati povećani rizik obolijevanja od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože.

To su rezultati istraživanja rađenog u Americi na 100.000 odraslih osoba koje su promatrane oko 25 godina. Znanstvenici su ustanovili da osobe koje redovitio piju sok svježe naranče ili jedu cijeli grejp imaju veće šanse za dobijanje melanoma, uspoređujući sa ljudma koji nemaju taj običaj.

Rezultati studije objavljeni su u Journal of Oncology i nisu dokaz da je citrična hrana povezana sa rakom kože. Znanstvenici samo promatraju uočenu vezu.

Citrična hrana sadrži određene fotoaktivne tvari

3366196642_a67a979c28_o
naranče su citrične Flickr

Vjerojatnije je da određene komponente u citričnoj hrani objašnjavaju vezu, kaže dr. Abrar Qureshi, predstojnik katedre dermatologije na sveučilištu Brown i dermatolog u bolnici u Providenceu, Rhode Island.

Citrična hrana sadrži određene fotoaktivne tvari, poimence psoralens i furocoumarins koji čine kožu osjetljivijom na sunce kada se nanose lokalno, kaže Quereshi.

Djeca nekad znaju dobiti opekotine od sunca na mjestima gdje im je sladoled citričnog okusa curio niz bradu. No, citrusi vam neće ništa ako se pretjerano ne izlažete suncu. Znači, poruka ostaje ista, kaže dr. Quereshi, zaštitite kožu od prevelikog izlaganja suncu, ostanite u sjeni,koristite zaštitne kreme i nosite šešir.

U prehrani treba zadržati raznoliko voće

Uz naranče je potrebno jesti i drugo voće
Uz naranče je potrebno jesti i drugo voće Flickr

Sličan savjet dala je i dr. Marianne Berwick, znanstvenica posvećena raku kože, profesorica dermatologije na Sveučilištu New Mexico koja je napisala uvodnik studiji. Ona smatra da temeljem ove studije ne bi trebalo ništa mijenjati, i da i dalje u prehrani treba zadržati raznoliko voće.

Tijekom ove dvadesetpetogodišnje studije 1800 ljudi dobilo je melanom, a rizik je bio veći ako su redovito pili narančin sok ili jeli cijeli grejp. Studija je to pokazala čak i kad su drugi faktori uzeti u obzir kao što je izlaganje suncu i povijest sunčevih opekotina osobe.

Ljudi koji su pili narančin sok barem jednom dnevno imali su 25 posto veću šansu da dobiju melanom nego oni koji su ga pili manje nego jednom tjedno. Slično i sa ljudima koji su jeli cijeli grejp tri puta tjedno, rizik je porastao za 41 posto u odnosu na osobe koji ga nikada ne jedu.

Prerano je preporučivati ikakve promjene u konzumaciji naranača ili grejpa

nemojte odmah početi izbjegavati naranče i grejp
nemojte odmah početi izbjegavati naranče i grejp Flickr

Na drugoj strani, nema povezanosti rizika od melanoma kod konzumacije cijelih naranača i soka svježeg grejpa. Berwick kaže da za to nema baš nikakvog objašnjenja. Općenito, trebalo bi studiju provesti na barem još jednoj grupi da se potvrdi da je rizik melanoma stvaran.

Saznanja su intrigantna, ali prerano je preporučivati ikakve promjene u konzumaciji naranača ili grejpa. Treba nastaviti sa opreznim ponašanjem na suncu.

Quershi je ponudila objašnjenje zasto samo sok od naranče i cijeli grejp, a ne sok grejpa i cijele naranče, povećavaju rizik. Ona kaže da postoje različite vrste fotoaktivnih komponenti u različitim dijelovima voća. Moguće je i da svi citrusi nisu isti kada se radi o riziku od melanoma.

Toplina neutralizira fotoaktivne komponente kao što se to događa u pastereziranom soku. To možda objašnjava zašto sok grejpa nema utjecaja na povećanje rizika.

Potrebne su dodatne studije

Ali zašto samo sok naranče? Amerikanci piju više narančinog soka nego grejpa, pa je to možda omogućilo znanstvenicima da bolje uoče statistički rizik pobolijevanja od melanoma.

Ipak, sve ovo treba potvrditi drugim studijama. Znanstvenici nikako ne žele da ljudi počnu izbjegavati hranu dobru za njihovo zdravlje. Eto, samo znajte da veza postoji ali možda da se dodatno zaštitite onih dana kada konzumirate citruse.