Život

Stigle su nove fotke s Marsa, u nikad višoj rezoluciji. NASA ih je spojila u senzacionalne panorame

Curiosity rover snimao ih je svaki dan u isto vrijeme, od 24. studenog i 1. prosinca

FOTO: NASA

NASA je objavila najnovije fotogafije koje je Curiosity rover poslao s Marsa. Ovog puta radi se o panoramama crvenog planeta, u najvišoj rezoluciji dosad. One su sastavljene od više od tisuće zasebnih slika. Curiosity je fotke snimio na Dan zahvalnosti između 24. studenog i 1. prosinca 2019. godine uz pomoć telefoto leće koja se nalazi na Mastcamu rovera, odnosno kameri koja snima fotografije i videe u boji, piše CNN.

Manja od dvije objavljene panorame ima 650 milijuna piksela i osim površine Marsa prikazuje i robotsku ruku rovera. Veća panorama ima 1,8 milijardi piksela. Rover je fotke snimao tijekom praznika za američki Dan zahvalnosti, a prije nego što je ekipa iz NASA-e otišla na odmor poslali su mu komande za pozicioniranje kamere i da osiguraju da će fotke biti oštre. Osim toga, rover nije dobio nikakve druge naputke pa je samo stajao i snimao.

Veća panorama od 1,8 milijardi piksela NASA

Snimao je svaki dan u isto vrijeme

Tijekom četiri dana rover je uvijek u isto vrijeme, između podneva i 14 sati, snimao fotografije. Poanta toga bila je da osvjetljenje bude isto na svim slikama. Na obje panorame je područje Glen Torridon, radi se o regiji koju rover istražuje od 2012. godine kada je sletio. Curiosity se nalazi u Gale krateru u kojem su nekada nalazilo jezero, a sada je tamo vrh Mount Sharp, koji je viši od ruba samog kratera.

“Dok su mnogi iz našeg tima doma uživali u purici, Curiosity je stvorio ovu gozbu za oči”, rekao je Ashwin Vasavada, jedan od znanstvenika iz NASA-e. Dodao je i kako je ovo prvi puta da su se posvetili snimanju panorame od 360 stupnjeva. Sve fotke koje je Curiosity snimio u panorame je spojio tim na Zemlji.

Panorama od 650 milijuna piksela NASA

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu