Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Stručnjaci su napravili listu voća i povrća s najviše i najmanje pesticida, možda vas zanima

Ovisno o kori, neko voće i povrće zadržava više štetnih tvari

ZADNJA IZMJENA: ožu 27, 2019
Foto: Getty Images/iStockphoto

Poznato je da je voće i povrće puno različitih vitamina, minerala i antioksidansa. I kod svježih plodova postoji zdravstveni rizik u obliku količine pesticida koju sadrže. Zbog toga sada, više nego ikada, osviješteni kupci nastoje kupovati organske opcije, u nadi da ih prodavači ne lažu. Sjetimo se, recimo, afere s lažnim organskim jabukama Eko Severa, koju je Telegram otkrio.

Izvješće američke Environmental Working Group, EWG, za 2019. godinu daje listu plodova koji sadrže najviše pesticida kao vodič kupcima da kupuju što zdravije voće i povrće.

Najviše pesticida imaju jagode

Najviše pesticida, prema njihovoj listi, sadrže jagode, već četvrtu godinu za redom. Konvencionalno uzgojene jagode imaju 7-8 različitih pesticida po gramu, a najzagađeniji primjerak imao je 23 vrste. Na visokome mjestu je ove godine kovrčavi kelj. U ovom testiranju, 90 posto uzoraka kelja je sadržavalo ostatke pesticida, a u najzagađenijem uzorku nađeno je 18 pesticida.

Najzagađenije voće i povrće, redom, prema količini ostataka pesticida su jagode, špinat, kovrčavi kelj, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer i krumpiri.

Zašto su pesticidi toliko opasni

Pesticidi uključuju insekticide, fungicide, herbicide, rodenticide i druge kemikalije koje se koriste za zaštitu biljaka od bolesti. Potrebno je više istraživanja da bi se uistinu razumjela uloga ovih kemikalija u općem zdravlju i iznimno je važno da ljudi obraćaju pozornost na ono što jedu.

Konzumacija organskih proizvoda povezana je s manjim rizikom obolijevanja od karcinoma, pokazuje studija iz 2019. godine koja je analizirala skoro 70 tisuća odraslih Francuza i pokazala da su konzumenti organske hrane imali 25 posto niži rizik karcinoma dojke, prostate, debelog crijeva i karcinoma kože.

Plodovi s tankom korom sadrže više pesticida

Čut ćete da ljudi kažu da im ne može ništa biti jer bi trebali pojesti enormnu količinu jagoda ili kovrčavog kelja da bi to predstavljalo rizik za zdravlje. Ali treba imati na umu da ne jedemo samo jednu vrstu voća i povrća na listi, nego nekoliko, što sve zajedno povećava rizik. Naravno da trebamo jesti što više voća i povrća, konvencionalno uzgojenog ili organskog, ali je važno pokušati činiti najbolje dok nam znanstvenici ne objasne rizike za zdravlje.

Postoji i druga lista EWG s 15 “čistih” proizvoda koji sadrže pesticide u malim količinama. Na toj su listi, redom po količini pesticida, avokado, slatki kukuruz, ananas, smrznuti slatki grašak, luk, papaja, patlidžan, šparoge, kivi, kupus, dinja, brokula, gljive i lubenica. Općenito, plodovi tanke kore sadrže više pesticida jer lakše prodiru dublje.

Eva Benedik
Telegram autor
1754 članka Više o autoru
Više s weba