Stvorena je najjača ljuta papričica na svijetu, autor ju je nazvao Pepper X

Osjećao sam ljutinu tri i pol sata, stenjao sam od bola, kazao je

FOTO: Steve Johnson/Unsplash

Stručnjak za čili paprike iz Južne Karoline, Ed Currie, križanjem je dobio novu vrstu čili papričice koja je tri puta ljuća od prijašnjeg rekordera, čili paprike California Reaper koju je razvio 2013. godine.

“Osjećao sam ljutinu tri i pol sata, a zatim su se pojavili grčevi”, kazao je Currie za Associated Press i dodao: “Grčevi su bili strašni. Ležao sam na kamenom podu na kiši i stenjao od bola sigurno sat vremena.”

Novi rekord na Scovilleovoj ljestvici

Ljutina se mjeri pomoću Scovilleove ljestvice i bilježi u Scovilleovim toplinskim jedinicama koje se označavaju kraticom SHU.

Jedince se temelje na razinama kapsaicina, glavnog sastojka čili ljute papričice. Čisti kapsaicin ima 16 milijuna SHU jedinica, dok paprike koje ga ne sadrže imaju SHU nula. Nova ljuta papričica Pepper X u prosjeku ima 2.69 milijuna SHU jedinica, navodi se u Guinessovoj knjizi rekorda. Za usporedbu standard je oko milijun SHU.

Tjelesna reakcija na ljutinu

Kapsaicin djeluje tako da prevari naš mozak da smo u opasnosti. Nakon što zagrizemo čili papriku, aktivira se receptor za toplinu u tijelu.

Receptor upozorava mozak na percipiranu promjenu temperature i reakcija je bol, piše Science. Mehanizam je sličan kao kad dodirnemo vrući štednjak nakon čega se naše tijelo pokušava ohladiti.

Jedan način na koji to radi je znojenje, a drugi ubrzano disanje. Mikročestice kapsaicina će otići u nos, a tijelo će to pokušati isprati, pa će vam početi curiti nos.