Sve se više priča o plućnoj bolesti koju izazivaju kokice iz mikrovalne. No, je li to baš tako?

Problem je u kemijskoj tvari koja se koristi u umjetnom maslacu na kokicama

FOTO: Jimmy McDonald/Flickr

U posljednje vrijeme govori se o štetnosti kokica iz mikrovalne i povezanosti sa plućnim problemima. Ovaj tjedan pojavila se studija koja spominje da umjetni maslac koji se kokicama dodaje za bolji okus, sadrži istu otrovnu kemikaliju kao i aromatizirane e-cigarete. Odmah se pojavilo puno članaka koji optužuju kokice iz mikrovalne kao jednako štetne za zdravlje kao e – cigarete. Ali nije baš tako.

Studija, objavljena u članku Enviromental Health Perspectives, ustanovila je da 75 posto aromatiziranih elektroničkih cigareta sadrži diacetil, mirisnu kemikaliju vezanu uz vrlo ozbiljnu respiratornu bolest. Ista kemijska tvar nađena je u umjetnom maslacu kojim se dodaje okus kokicama. Diacetil je kriv za bronchiolitis obliterans (popcorn pluća), plućnu bolest kod koje se na dišnim putevima javljaju upala i ožiljci. Ljudi koji pate od te bolesti žale se na kratkoću daha i suhi kašalj.

“Popcorn pluća” dobila su ovaj naziv nakon što su bivši radnici u postrojenjima za proizvodnju kokica za mikrovalnu razvili bolest. Vrlo malo oboljelih ljudi ima ikakvu korist od terapije, iako kašalj povremeno postaje lakši i nestane godinama nakon prestanka izlaganja kemikaliji. Ljudi koji su stalno izloženi kemikaliji obole od te bolesti ali se dešava i da ljudi koji jedu puno kokica iz mikrovalne, razviju bolest, piše New York Times još 2007.godine.

Povremeno konzumiranje ne izaziva bolest

Kokice iz mikrovalne
Kokice iz mikrovalne kathryn/Flickr

Stručnjakinja za bronchiolitis obliterans, doktorica Cecile Rose, kaže da ne trebamo jako brinuti ako imamo običaj povremeno jesti kokice iz mikrovalne. Ipak nije ustanovljeno da kokice izazivaju tu bolest. Ona objašnjava da je muškarac koji NYT spominje da je obolio od bolesti, redovito inhalirao miris svježe pripremljenih kokica.

Ali većina ljudi ne udiše taj miris ili barem to čini vrlo povremeno. Ne postoji puno znanstvenih podataka koji bi nam kazali kako na najsigurniji način pripremiti i jesti kokice iz mikrovalne ali doktorica Rose preporučuje da nikada ne udišemo miris direktno iz otvorene vrećice i pogotovo ako još pušimo i elektroničku cigaretu.