Meteorolozi na Telegramu donose dugoročnu prognozu: što nas čeka u veljači

Pitali smo ih i što je sa snijegom koji svi napeto iščekuju te kako će biti idući tjedan

ZADNJA IZMJENA: sij 18, 2020
Foto: Sandro Lendler

Nakon niskih temperatura proteklog tjedna meteorolozi su za vikend najavili snijeg, a od svojih najava ne odustaju ni danas. Međutim svi oni koji su se uz takve najave radovali sanjkanju u nizinama, ipak će se razočarati. Potvrdila su nam to dvojica meteorologa promatrajući karte koje svakodnevno prate.

Dorian Ribarić, meteorolog N1 Televizije u subotu nam je kazao kako promjena koju smo očekivali prijepodne još nije stigla ni u Italiji, ni u Istri gdje se očekuje tek u poslijepodnevnim satima. No, kad stigne u naše krajeve, prvo će se pojaviti kiša, a snijegom bi potom prvi trebali biti zahvaćeni visinski predjeli, prije svega Lika i Gorski kotar.

Gdje će biti snijega

Isto potvrđuje i RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić koji kaže da tijekom dana očekuje kišu koja će kasnije u noći postupno sa zahladnjenjem prijeći u snijeg. “Najviše oborina past će u Lici i Gorskom Kotaru gdje se očekuje do 20 centimetara snijega, dok je drugdje teško prognozirati. Postoji mogućnost za najviše do 6 centimetara u središnjoj Hrvatskoj, recimo Karlovcu i Sisku, te zapadnom dijelu Slavonije. Možda se koji centimetar zadrži i u Zagrebu, a možda i ne”, nije baš optimističan Vikić-Topić.

I Dorian Ribarić snijeg ne očekuje u Zagrebu, štoviše, po njemu bi u Zagrebu moglo biti tek susnježice. Ističe kako će više snijega biti u Zagorju i Međimurju, a kad je zapadni dio Slavonije u pitanju ističe područje oko Papuka. Kad je, pak, riječ o Dalmaciji, očekivati se može samo kiša. Ono na što, kažu, treba pripaziti je hladno nedjeljno jutro s velikom mogućnošću poledice.

Nakon snijega opet zatopljenje i suh tjedan

Oba naša sugovornika ističu kako je riječ samo o kratkotrajnoj promjeni koja s ponedjeljkom već donosi zatopljenje i potom suh tjedan sve do petka. A ni tada se, barem prema sadašnjim podacima, ne vide snijeg nego tek kiša. “Postoji mogućnost za još malo oborina u ponedjeljak, no potom će do vikenda biti bez oborina”, kaže nam Vikić-Topić navodeći kako je najveća šansa za sunčano vrijeme u Dalmaciji, ali da će ono u nizinama ovisiti o magli.

Prema njegovim riječima, jutra će i dalje biti hladna, no ondje gdje se magla podigne temperatura će idućih dana dosezati između 5 i 8 stupnjeva. Kad je o dugoročnoj prognozi za veljaču riječ, ističe da bi trebala biti toplija od prosjeka. “To ne znači da tijekom veljače neće biti snijega. Ali mogućnost njegove pojave znatno je umanjena s obzirom na to da se očekuju dugotrajnija topla razdoblja”, zaključuje.

Zdravka Grund
Telegram autor
1783 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program