Život

Tisno više nema živaca za one koji ostavljenim ručnicima sebi čuvaju mjesto na plaži, redari ih skupljaju

Općina Tisno nije jedina koja se bori protiv ovoga, Španjolci dijele globe

05.07.2013., Tisno - I treci dan Garden festivala koji se odrzava u Tisnom privukao veliki broj domacih i stranih gostiju, osobito engleza. 
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Općina Tisno odlučila je stati na kraj kupačima koji na plažama ostavljaju svoje stvari kako bi, kako oni misle, rezervirali mjesto za sljedeće jutro zbog čega komunalni redari od 15. srpnja redovito obilaze plaže kako bi s njih ukonili opremu za kupanje i razne osobne stvari, a obilasci će svakodnevno trajati do 1. rujna, prenosi Šibenski portal.

Naime, već godinama je uobičajena navika određenih kupača da si zauzimaju mjesto na plaži osobnim stvarima te ga čuvaju za sljedeći dan, a ponekad i cijeli period ljetovanja.

Sada, u Tisnom, u slučaju da komunalni redari pronađu i utvrde da su osobne stvari namjerno ostavljene na plaži suprotno propisima o komunalnom redu, stvari će se ukloniti, a vlasnici će ih moći predignuti u prostorijama Komunalnog redarstva Općine Tisno.

Trideset eura globe u Španjolskoj

Costa del Sol
Costa del Sol Pepe Valle/Flickr

Jedno španjolsko turističko otišlo je korak dalje te je počelo kažnjavati turiste koji si čuvaju mjesto uz more ostavljajući ručnike ili suncobrane, javlja BBC.

Općina Torrox, u blizini Malage na Costi del Sol (Obala Sunca), ima posebnu policijsku jedinicu koja obilazi plaže i plijeni ostavljene predmete. Vlasnici mogu vratiti svoju imovinu tek nakon što plate globu od 30 eura.

Gradonačelnik Oscar Medina nije želio navesti iz koje zemlje dolazi najviše prekršitelja. “Bilo je dosta nezadovoljstva i frustracije i među mještanima i među gostima. Ljudi dođu u sedam ujutro, ostave svoj ručnik cijeli dan, a dolaze i odlaze kad požele. To nije u redu, neetično je. Ne možete rezervirati mjesto na plaži, to je javni prostor”, rekao je Medina.

Savršeno mjesto uz more

Jedan je njemački list nedavno fotografski dokumentirao kako je cijela plaža bila puna ručnika u 8,50 sati ujutro, ali jedva da je na njoj bilo ljudi. Nijemci su za to okrivili Britance koji se navodno ustaju čak i u šest ujutro kako bi si rezervirali savršeno mjesto uz more.

U Torroxu kažu da incijativa daje rezultate i da je od uvođenja policijske patrole stanje na plaži mnogo bolje. S obzirom na to da je vrijednost zaplijenjenih ručnika, suncobrana, pa čak i plastičnih stolova, često manja od 30 eura, mjesni list Diario Sur objavio je da otprilike samo pola vlasnika dođe po svoje stvari.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu