U BiH 345 novih slučajeva, u Srbiji 235

Srbija od sutra traži negativne testove za ulazak iz Hrvatske

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Državljanima Bosne i Hercegovine u cijeloj zemlji od petka je omogućeno jeftinije testiranje na koronavirus nužno za putovanje u inozemstvo dok broj novozaraženih u toj državi na dnevnoj raznini i dalje bilježi troznamenkaste brojke, uz 345 novih slučajeva potvrđenih od četvrtka, te 11 umrlih. Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdili su kako će se svi kojima je to potrebno zbog odlaska u inozemstvo u tom entitetu moći testirati na koronavirus po cijeni od 140 konvertibilnih maraka (560 kuna) umjesto da za to plaćaju 200 do 215 KM kako je to do sada bio slučaj.

Ranije ovog tjedna cijena PCR testova u akreditiranim laboratorijima snižena je i u Republici Srpskoj gdje za to sada treba izdvojiti 150 KM (600 kuna). Građanima BiH koji u inozemstvo odlaze s putovnicama te države negativni PCR testovi potrebni su za većinu europskih država uključujući i Hrvatsku. Nastanjenima u BiH koji posjeduju hrvatske putovnice takav test nije potreban.

Situacija u Srbiji je nesigurna

U posljednja 24 sata u Srbiji je otkriveno 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je Ministarstvo zdravlja danas. Od Covid-19 bolesti umrle su četiri osobe, čime se broj žrtava u toj zemlji popeo na 665. Hospitalizirano je 2128 osoba, dok je 78 pacijenata na respiratoru. Epidemiolog Branislav Tiodorović opisao je epidemiološku situaciju kao “nesigurnu”.

Krizni stožer Vlade Srbije danas je odlučio da svatko tko iz Hrvatske želi ući u tu zemlju mora predočiti negativan test na koronavirus koji ne smije biti stariji od tri dana. Ista mjera odnosi se na ulaske iz Sjeverne Makedonije, Bugarske i Rumunjske. Istovremeno, Srbija ukida ograničenja koja su se pri ulasku u tu zemlju do sada primjenjivala na državljane Crne Gore.

Takve odluke vlade objašnjene su na današnjoj presici Kriznog stožera. „Svjedoci ste da s obzirom na povećani broj oboljelih u regiji, posebno onih koji su turističke destinacije, rukovodimo se tim gdje idu naši građani, oni se sad vraćaju odande. Iz tih pojedinih zemalja bilježimo jedan broj novooboljelih”, kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, prenosi B92. Što se tiče Crne Gore, u toj je zemlji turistička sezona loša, pa su šanse za širenje virusa manje, objašnjeno je na presici.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1990 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program