U Jadranu se nastavlja masovni pomor periske, zaštićene vrste školjke. Sad je u Parku prirode Telašćica umrla zadnja

Prije samo mjesec i pol dana pisali smo o pomoru u Parku prirode Lastovo

ZADNJA IZMJENA: pro 13, 2019
Foto: wikipedia

Pomrle su sve periske u Parku prirode Telašćica, na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Radi se o strogo zaštićenom školjkašu iz porodice lepezastih školjki. Danas su o zabrinjavajućoj vijesti na svojoj službenoj Facebook stranici o tome izvijestili iz Društva istraživača mora 20 000 milja. Kako kažu, gotovo godinu dana nakon što su ciljano posjetili taj park prirode kako bi proveli istraživanje u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske, i zadnje su pomrle.

“S velikom tugom javljamo da je i posljednja populacija unutar Parka, koje je do nedavno pokazivalo oko 30 posto mortaliteta i borilo se protiv pomora, nažalost izdahnula. U uvali Magrovica početkom rujna je zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo. Sada, tri mjeseca kasnije, možemo govoriti o stopostotnom mortalitetu populacije”, napisali su.

Sve su mrtve i u PP Lastovo

“Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta novom evaluacijom proglašena kritično ugroženom”, pišu iz društva. Naše periske se, tako, sada nalaze na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta.

“Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura, palastura, kako god ju nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog Parka prirode nakon što smo podijelili rezultate istraživanja na području Park prirode Lastovsko otočje krajem listopada”, kažu iz Društva istraživača mora 20 000 milja. O tim rezultatima iz listopada je izvijestio i Telegram, a iz Društva su tada pronašli 550 periski i sve su bile mrtve.

Ima nade za sjeverni Jadran

“Napori se još uvijek ulažu na sjevernom Jadranu te se nadamo da će se isplatiti”, kažu iz Društva. Naime, iako se pomor širi Jadranom, još uvijek postoje lokacije na kojima su periske žive. Primjerice, stručnjaci iz Istre javljaju kako su njihove periske još uvijek dobro, žive su i zdrave.

Inače, prvi masovni pomor plemenite periske zabilježen je 2016. godine u Mediteranu na istočnoj obali Španjolske, a za samo tri godine stigao je do Jadrana gdje se u nekoliko mjeseci proširio istočnom obalom Jadranskog mora.

Željka Orešković
Telegram autor
1139 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program