U tijelu vam se događaju neke dosta zabrinjavajuće stvari zbog previše šećera, ovo je 13 najvažnijih

Utječe na memoriju, uništava jetru, dovodi do depresije

FOTO: Harsha K R/Flickr

Maksimalna količina dodatnog šećera koju bi ljudi dnevno smjeli konzumirati je 150 kalorija odnosno 37.5 grama ili 9 čajnih žličica za muškarce i 100 kalorija za žene, odnosno 25 grama ili 6 čajnih žličica, preporučuje American Heart Association. To je količina sa kojom se tijelo može nositi.

Problem je što puno ljudi uzima više od toga. Šećer nije prisutan samo u slatkoj hrani. Dešava se da ljudi uzimaju i tri puta više od preporučene količine što vodi ka cijelom nizu tjelesnih i mentalnih bolesti.

Puno pakirane hrane nema oznaku koliko šećera sadrže te je dosta teško točno pratiti unos šećera. Jednostavan način kako upamtiti koliko bi smjeli je da su 4 kalorije jedan gram šećera, a 4 grama čine čajnu žličicu. Piše li na primjer da na porciju dolazi 10 grama šećera to znači 2.5 čajnih žličica ili 49 kalorija.

1. Jetra je preopterećena

Internal organs   Grayscale
Nadutost poslije obroka te nemogućnost mršavljenja su mogući znakovi problema s jetrom Getty Images

Jetra procesuira šećer na isti način kao alkohol, a obje stvari polako ubijaju. Fruktozu iz rafiniranog šećera može metabolizirati samo jetra, za razliku od glukoze. Zbog toga prevelika konzumacija može dovesti do oboljenja jetre. Oticanje i nadutost poslije obroka te nemogućnost mršavljenja su mogući znak problema sa jetrom.

2. Još uvijek ste gladni

Fruktoza zavarava mozak. Studije pokazuju da šećer djeluje na metabolizam tako da isključi mehanizam za kontrolu apetita. Rezultat toga je da tijelo ne luči inzulin. Ukleti krug se nastavlja sa grelinom, hormonom gladi koji je šećerom “zataškan” što dovodi do toga da se ne proizvodi leptin ili hormon sitosti pa ostajemo i dalje gladni. Uobičajene popratne pojave zbog toga su prejedanje i rezistencija na inzulin.

3. Porast lošeg kolesterola

dd
Šećer nije samo u slatkoj hrani eric molina/Flickr

Konzumacija previše šećera smanjuje dobar kolesterol i podiže trigliceride, masnoće povezane sa srčanim i moždanim udarom. Neke studije čak tvrde da je konzumacija previše rafiniranog šećera (a ne masti) glavni uzrok srčanih bolesti, ubojice broj jedan, zbog negativnih učinaka koje šećer ima na metabolizam.

4. Vrijednosti šećera u krvi iznimno su visoke

Nedavna studija pokazala je da djeca koja izbace šećer iz hrane na samo devet dana, dramatično poboljšavaju kolesterol i vrijednosti šećera u krvi, neovisno o promjeni težine. Šećer u krvi može se koristiti za energiju ali višak koji tijelo ne treba odmah se pohranjuje u stanicama za kasniju upotrebu, što potencijalno vodi do niza problema od dijabetesa do srčanih bolesti.

5. Počinjete zaboravljati

Mozak nam više ne radi baš dobro
Mozak nam više ne radi baš dobro Yudis Asnar/Flickr

Ovo zvuči iznenađujuće ali nije. Pretilost i dijabetes su faktori rizika smanjenja kognitivnih sposobnosti i vode ka demenciji. Druga studija našla je vezu između visokih vrijednosti fruktoze i smanjenje aktivnosti hipokampusa koji inače pomaže formiranju memorije i upravljanju emocijama.

6. Postajete ovisni

Ovisnost o šećeru je stvarna. Šećer je poznat kao supstanca koja otpušta opioide i dopamin. Konzumacijom previše rafiniranih procesuiranih šećera dolazi do proizvodnje prirodnih opijata u mozgu, a to je ključno za stvaranje ovisnosti. Mozak reagira kao da mu dajemo morfin, pokazuje istraživanje.

7. Uništava se zubna caklina

Poznato je da je grozan za zube
Poznato je da je grozan za zube Hook Follow /Flickr

Poslušajte zubara kada vam govori da je šećer loš za zube. Veza između šećera i karijesa poznata je godinama. Bakterije u ustima hrane se šećerom stvarajući kiselinu koja oštećuje caklinu. Više šećera znači veću štetu na zubima.

8. Šećer nas čini umornim

Dodajući kaloriju po kaloriju, struk postaje sve širi, fruktoza izaziva debljanje, tjelesnu neaktivnost i stvaranje depoa masti u tijelu. Laboratorijski miševi koji su uzimali višak šećera, postali su tromiji, kretali su se 20 posto manje jer su se udebljali.

9. Korak ste bliže depresiji

sd
Promjene se događaju zbog kombinacije šećera i masti Adam/Flickr

Promjene u ponašanju dešavaju se zbog kombinacije šećera i masti, kaže istraživanje. Jedenjem hrane koja sadrži puno šećera smanuje se neutrofični faktor, protein koji nastaje u mozgu i pomaže stanicama da uče i formiraju memoriju. Niže razine tog proteina povezane su sa višim šećerom u krvi, povećavajući rizik Alzheimera i depresije.

10. Koža brže stari

Hrana sa puno šećera ubrzava starenje. Slatka hrana povezuje se sa upalama. Glukoza i fruktoza vode proizvodnji enzima koji razbijaju kolagen i elastin u koži, stvaraju se bore i lice se polako objesi, kaže američka Academy of Dermatology.

11. Postajete skloni debljanju

s
Svi viškovi se pohranjuju kao mast Nakatani YOshifumi/Flickr

Konzumacijom slatkiša zamjenjujemo hranu bogatu hranjivim tvarima jedući prazne kalorije. Svi viškovi koje tijelo ne potroši za energiju, pohranjuje se kao mast. Sve smo češće gladni jer nemamo dovoljno nutrijenata. Ovaj ukleti krug prevelikog unosa i nedovoljnog trošenja kalorija rezultira debljanjem. Šećer, bez obzira na to odakle dolazi, povisuje masnoće u krvi.

12. Imunološki sustav oslabljen je satima

Uzimanje samo 100 grama šećera dovodi do manjeg broja bijelih krvnih zrnaca koje traje i pet sati. To povećava osjetljivost na bolesti. Šećer čini da su bijela krvna zrnca oko 40 posto manje efikasna u ubijanju klica. Šećer utječe na njih tako da se nadmeće za prostor sa C vitaminom.

13. Raste tlak

sdd
Dva sata nakon uzimanja 60 grama fruktoze dovodi do povišenog tlaka chrstphre ㋛ campbell/Flickr

Slana hrana nije jedini uzrok hipertenzije. Previše šećera ima isti učinak. Istraživanje je promatralo više od 4500 ljudi koji nisu imali visoki tlak, a koji su uzimali 74 ili više grama šećera dnevno. Studije su ustanovile čvrstu povezanost sa povišenim tlakom. Dva sata nakon uzimanja 60 grama fruktoze dovodi do povišenog tlaka i oštećenja živaca.