Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

U Zagrebu se otvara Veganšpek, bistro s veganskom i mesnom kuhinjom. Mogao bi vam se dopasti

Nalazi se u Tomašićevoj, otvara ga Karolina Blažeković

ZADNJA IZMJENA: ruj. 30, 2017
Foto: Vjekoslav Skledar

U Tomašićevoj 6 otvara se Veganšpek, prvi bistro u Zagrebu, kako ga opisuje njegova vlasnica, koji na istom mjestu nudi vegansku, vegetarijansku i mesnu kuhinju. Nalazi se blizu Trga žrtava fašizma, u istoj ulici gdje je smješten uspješni restoran Noel, a otvorila ga je Karolina Blažeković, 39-godišnjakinja nekima možda poznata iz kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj!.

Kaže da je svojim bistroom htjela stvoriti mjesto na koje može doći “društvo u kojem netko jede samo ribu, netko tko ne jede ništa životinjskog porijekla i netko tko obožava meso i ne može bez njega”. I tako je nastala ideja o Veganšpeku.

Veganšpek se nalazi u Tomašićevoj Vjekoslav Skledar

Blažeković, koja je inače iz malog mjesta Roždanik kraj Novske, a u Zagreb je došla 1998. na studij agronomije na kojem je magistrirala cvjećarstvo i povrće, još je prije dvije godine naletjela na natječaj državnih nekretnina na kojem je bio izlistan i ovaj prostor u Tomašićevoj. Prošle godine je licitirala, pobijedila i polako počela graditi priču oko svog ugodnog bistroa. Ukupna vrijednost investicije je, kaže, više od milijun kuna, za što je digla kredit u HBOR-u.

Namirnice s placa na Kvatriću, dućana Bio&bio i iz Austrije

S uređenjem su počeli u veljači ove godine, u procesu su, naravno, naletjeli i na neke probleme koji dolaze sa zgradom iz 1925. godine, a onda su nedavno priču napokon počeli privoditi kraju. Slikarica Jelena Bando je oslikala zidove, a arhitektica Jana Piacun je dizajnirala namještaj, no tek nakon što se pobrinula za statiku i izolaciju u staroj zgradi.

Zdesna nalijevo: kuhar Emanuel, slikarica Jelena, barmen Filip, kuhari Leis i Ante, arhitektica Jana, vlasnica Karolina i konobar Ante Vjekoslav Skledar

Blažeković kaže da je htjela stvoriti ugodan prostor poput dnevnog boravka, s toplim bojama, namještajem od punog drveta i ugodnom atmosferom. Bistro ima 40-ak kvadrata kuhinje, 60-ak kvadrata ugostiteljskog dijela i može primiti tridesetak ljudi.

Može primititi 30-ak ljudi Vjekoslav Skledar

Svježe namirnice namjerava nabavljati na tržnici Kvatrić, kaže da tamo ima svoje provjerene kumice s kojima se sprijateljila nakon sudjelovanja u showu, dok ekološke žitarice i organske namirnice, poput shitake gljiva, kuzu praha i čička, planira nabavljati u dućanu Bio&bio te u Austriji.

Pažljivo izbalansirani ugljikohidrati, masti i proteini

Tim Veganšpeka je pristojne veličine. Uz Blažeković, tu su još četiri kuhara i četiri konobara. Filozofija im je, objašnjavaju, posluživati jela u kojima su dobro izbalansirani nutrijenti, odnosno, ugljikohidrati, masti i proteini.

“Svatko ima pravo jesti i živjeti kako želi. Ja ću ovdje ponuditi način kako valja kombinirati meso, recimo s daikonom (bijela rotkva) koji iz mesa izvlači kolesterol, odnosno, razgrađuje masnoću. Nikoga neću gnjaviti s detaljima, ali ću gostima uvijek biti na raspolaganju ako budu htjeli pojašnjenje u vezi ponude jela ili pak savjet. Tko zna, možda u budućnosti, ako se pokaže interes, ovdje organiziram i edukacije o prehrani”, priča vlasnica.

Nalazi se blizu Trga žrtava fašizma i popularnog restorana Noel Vjekoslav Skledar

“Svaka namirnica ima svoj neki utjecaj na organizam. Tako je, recimo, smišljen gulaš od hobotnice. Poseban je zbog kombinacije namirnica, odnosno, hobotnice, crne soje i žute repe u gulašu i kao takav blagotvorno djeluje na bubrege”, objašnjava.

Tri jela koja preporučaju za vegane, vegetarijance i mesojede

Dnevna ponuda će se sastojati od juhe, veganskog i mesnog tanjura te variva. Cijena dnevnog menija će biti 45 kuna, a la carte meni će se sastojati od dva veganska, dva riblja i dva mesna jela. Ovisno o dnevnoj ponudi, gosti će moći i sami odabrati namirnice za jelo koje žele.

No, posebno su nam izdvojili tri jela; gomoku je klasično vegansko jelo od smeđe integralne riže i pirjanog povrća na tamnom sezamovom ulju s paniranim seitanom, a cijena će mu biti 62 kune. Preporučuju gulaš od hobotnice za 67 kuna, a iz mesnog dijela vratinu u maramici i siru pecorinu za 78 kuna.

Ponuda deserta će se uglavnom sastojati od bezglutenskih kolača, kolača sa zdravim zaslađivačima poput rižinog i ječmenog slada i bez jaja te uobičajenih slastica poput moussea od čokolade koji će se pak raditi s jajima i maslacem.

Jako su ozbiljni po pitanju alkohola, imaju i signature koktele

No, osim hrani, planiraju vrlo ozbiljno pristupati i alkoholu. “Želimo napraviti mjesto na kojem se može, osim pojesti dobru hranu, popiti dobar gin i viski, popiti kavu i pročitati knjigu ili pak doći navečer s društvom na koktel. Zato i nismo restoran, nego bistro. Želimo biti ugodno mjesto za svakoga u svako doba dana”, priča Filip Sedlar, barmen u Veganšpeku.

U ponudi će imati craft piva te signature koktele, recimo Time for love i Melting rose. Koštaju od 35 do 42 kune i rade ih sa svježe cijeđenim voćem, svježim začinima poput đumbira i super premium alkohola kao što viski Monkey Shoulder, ginovi Hendrix, Botanist, Roby Marton i Gin Mare.

Veganšpek Vjekoslav Skledar
Veganšpek Vjekoslav Skledar

Što se tiče kave, umjesto običnog mlijeka, za dvije do četiri kune, možete odabrati sojino, bademovo ili rižino mlijeko, a imaju i kavu od raži.


* U prvoj verziji članka objavili smo da se Veganšpek otvara danas, u subotu 30. rujna, kako nam je rekla vlasnica Karolina Blažeković. No, u međuvremenu su nam javili iz bistroa da su zbog bolesti nekih članova tima morali odgoditi otvorenje za ponedjeljak. Ovim putem se ispričavamo čitateljima na krivoj informaciji.

Andrea Božić
Telegram autor
236 članaka Više o autoru
Više s weba