Život

U Zagrebu se otvara burger bar. Da, još jedan, ali ovaj je poseban, ne samo jer ga drži cura iz New Yorka

Nakon Hvara, 50 A Burger&Champagne Bar otvara se u Staroj Vlaškoj

Njujorčanka Adena Lavin prije tri godine otvorila je u Hvaru 50 A Burger&Champagne Bar, mjesto koje je vrlo brzo postalo jedno od popularnijih u gradu. Sada je odlučila pauzirati s hvarskom adresom i isti koncept, u kojem spaja burgere i šampanjac, isprobati u Zagrebu. Novi burger bar otvara ovaj vikend u Vlaškoj kod Europskog trga, na broju 17.

Lavin objašnjava kako je njezin 50, tehnički, burger bar, iako je zapravo riječ o restoranu u kojem se dobro jede i bar u kojem se fino pije. Glavno jelo su im, evidentno, burgeri, ali imaju i neke druge tipične američke stvari; sendviče Louisiana Shrimp Po’ Boy i Philly Cheesesteak. “Spremamo i pileća krilca i salate”, priča.

Namirnice s malih lokalnih farmi

“Naši burgeri su debeli inch (2,54 cm). Prvu verziju menija napravila sam sama, a onda je moj glavni chef, Nikola Marković, do kraja oplemenio stvar”, objašnjava Lavin. Trude se, kaže, da namirnice budu sezonske, a sva peciva peku sami. Imat će, recimo, i burger s tartufima i foie grasom koji će koštati 70 kuna. S druge strane, klasični burger platit ćete 40 kuna, a salate neće biti skuplje od 35.

“Imat ćemo otvorenu kuhinju, naši gosti će vidjeti sve što radimo. Vjerujemo u potpunu transparentnost. Dođeš, sjedneš i hamburger se radi pred tobom. Imat ćemo tablu na kojoj će pisati s kojih farmi dolaze naše namirnice. Puno truda i vremena uložili smo kako bismo našli prave dobavljače. Sve nabavljamo s malih lokalnih farmi i trudimo se da većina namirnica bude organska i iz Hrvatske”, priča.

Na Hvaru je spontano počela kuhati za prijatelje

Kad je svojedobno došla na Hvar planirala je, kaže, ostati samo tri dana, no ostala je tri godine – zaljubila se u otok. Po struci brend i marketing menadžer za hranu, oduševila se dalmatinskim biljem i začinima pa je spontano počela kuhati za prijatelje s kojima je partijala na otoku.

“U početku sam za kuhanje koristila apsolutno sve što je otok nudio i tako je krenuo naš mali pop-up food bar”, priča Lavin. “Moj tadašnji dečko radio je u vinogradu i mi smo jednostavno pili šampanjac ili pjenušac uz sve. Uz hamburgere uglavnom pjenušavi roze”. Tako se nekako i razvio koncept njezinog lokala.

 

U 50 će uglavnom svirati samo hip-hop

I u Zagrebu će u ponudi imati razne šampanjce i pjenušava vina. Na vinsku listu stavili su i prošek jer su “shvatili da ga ljudi ovdje vole”. Potrudili su se i oko koktela. Lista im uključuje, recimo, Coco Chanel martini, New York Sour, Penicillin ili Gold Rush. Kućni šampanjac im je Collard Picard Brut, a umjesto Dom Perignona nudit će Jay Z-jev Ace of Spades te Fleury i Sergei Matheiu. Imat će i izbor pjenušavih vina – Tomca, Kolarića, Šembera i Kurtalja.

Još jedna stvar koja nam se ne čini nevažnom; u 50 će uglavnom svirati samo hip-hop.

 

Vlasnica Adena Lavin Vjekoslav Skledar

 

 


Snima Vjekoslav Skledar/Telegram

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu