Umro je čuveni Mike Grgich, američki kralj vina porijeklom iz doline Neretve. Imao je 100 godina
Miljenko Mike Grgich ostvario je američki san
Poznati hrvatski vinar Mijenko “Mike” Grgich, kojeg su zvali i kraljem Chardonnaya preminuo je u 100. godini života. „Shvatio sam da se vina ne rade samo glavom i osjetilima. Morate ga raditi i sa srcem”, uvod je u Grgichev nekrolog, objavljen na službenoj stranici njegove vinarije Grgich Hills Estate, smještene u dolini Napa u Kaliforniji.
Rođen u dolini Neretve
Iza Mikea Grgicha nevjerojatna je životna priča. Rođen 1923. u mjestu Desne u dolini Neretve, a odrastao kao jedno od jedanaestero djece u obitelji koja je imala vinograd. Već s tri godine zgazio je svoje prvo grožđe, piše San Francisco Chronicle.
Nakon završetka Drugog svjetskog rata rata upisao je Ekonomsku školu u Splitu, a potom i Agronomski fakultet u Zagrebu jer je želio postati vinar. Diplomirao je 1954. godine, smjer enologija i vinogradarstvo. Iste godine odlazi za Njemačku, a 18 mjeseci kasnije u Kanadu, u Vancouver. Godine 1958. dobiva američku vizu i dolazi u Aberdeen u državi Washington, a nedugo potom i u Kaliforniju, u vinsku dolinu Napa.
Prije puta u Njemačku otišao je postolaru da mu napravi dupli đon na cipelama u koji je sakrio sve što ima, 32 američka dolara, piše vinski kolumnist Jutarnjeg lista, Saša Špiranec.
Ostvario američki san
U Americi je odlučio izgraditi novi život. Prvi posao enologa u Kaliforniji dobio je u vinariji Souverain Cellars. Nakon nekoliko mjeseci i obavljene berbe otišao je iz Souveraina, radeći po drugim vinarijama, sve dok se nije zaposlio u vinariji Beaulieu, čuvenog američkog vinara Andréa Tchelistcheffa.
Uz njega je Miljenko, koji je u SAD-u postao Mike Grgich, svladao sve tajne proizvodnje vina. Godine 1968. prihvaća poziciju vinara i kemičara za kontrolu kvalitete u vinariji Roberta Mondavija, a potom se priključio projektu nekoliko američkih poduzetnika, vinariji Chateau Montelena koja je tražila glavnog enologa. U toj vinariji, dakle, sva je odgovornost bila na njemu.
Njegovo vino iz 1973, , Montelena Chardonnay, proglašeno je najboljim na slijepoj degustaciji u Parizu. Taj je događaj šokirao enologe i katapultirao dolinu Napa u jednu od vodećih vinarskih regija na svijetu.
Otvorio vinariju na Pelješcu
Nekoliko godina nakon uspjeha napustio je vinariju Montelena i, zajedno s partnerom Austinom Hillsom, pokrenuo vinariju Grgich-Hills. Početkom devedesetih Grgich je osjetio potrebu da se vrati u domovinu, sada kao globalno cijenjeni vinar.
Odlučio je pokrenuti vinariju na Pelješcu, što je i učinio 1966. u Trsteniku. Prvi je na Pelješac i u Dalmaciju donio male hrastove bačve iz Francuske, u kojima je dozrijevalo vino, piše Jutarnji.
Danas su i pošip i plavac mali vinarije Grgić s Pelješca standard za najvišu kvalitetu vina od tih sorti u Dalmaciji. Grgich se angažirao i na pomaganju domovini poslije rata. Tijekom devedesetih financijski je podupirao je razminiranje Hrvatske.