Život

Uoči postrožavanja mjera, Fuchs najavljuje da će škole i dalje raditi po starom

'Nastavit ćemo na ovaj način i mislimo da je to dobro", poruka je ministra obrazovanja

Škole će i dalje nastaviti s radom na dosadašnji način. Poruka je to ministra obrazovanja Radovana Fuchsa nakon današnjeg sastanka užeg kabineta Vlade na kojem se razgovaralo o uvođenju strožih epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa.

Fuchs je poručio da “režim nastave ne dozvoljava kompletno izvođenje online” kao i da je procjena da škole i dalje nisu širitelji zaraze, odnosno žarišta. “Prekjučer sam razgovarao s austrijskim ministrom, oni su u lockdownu. Međutim, Austrija je napravila jednu novu interesantnu studiju među svojim učenicima, i to brzim, antigenskim testovima. Rezultati pokazuju da je ustvari jako malo asimptomatskih slučajeva”, kazao je ministar.

‘Nastavljamo ovako, tako je dobro’

Rekao je i da Ministarstvo prati situaciju u cijeloj Hrvatskoj i da su uočili kako su prije nekoliko dana imali lagani, no da je sada opet zabilježen porast slučajeva. “Maloprije sam dobio podatke i sad ćemo jednostavno nastaviti na ovaj način i mislimo da je to dobro”, dodao je Fuchs.

Istaknuo je i da se svakako može razgovarati o B modelu izvođenja nastave; radi se o mješovitom modelu u kojemu učenici dio vremena nastavu prate od kuće, a potom dio vremena u školi, po principu 3+2 dana ili pak, po tjednim izmjenama. “Upravo taj model predviđa mogućnost da škole koje nemaju dovoljno prostora mogu prijeći na B model”, rekao je.

Povjerenstvo brine o mjerama za škole

Uoči donošenja strožih epidemioloških mjera, spekulira se o mjerama koje bi se mogle odnositi na škole. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sinoć je kazao da je izgledno da će se srednje škole u Hrvatskoj prebaciti na B ili C model (na daljinu), a da će se nastava u osnovnim školama održavati kao i dosad. Međutim, Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jutros je izjavila da nije bilo govora o prelasku srednjih škola na online nastavu na nacionalnoj razini.

“S pozicije nas u Povjerenstvu, odnosno s pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja, takva generalna ideja neće biti. Ostaje preporuka Stožera da ravnatelj škole uz epidemiološku službu županijskih zavoda za javno zdravstvo, ocjenjuju od situacije do situacije, od škole do škole, i tamo gdje ima potrebe kao što je bilo do sada, može se prijeći na B i C model nastave”, kazala je jutros Šimetin na Hrvatskom radiju.

Dodala je da su mjere za škole dogovorene još u kolovozu i da one pokrivaju sve potrebe. Spomenimo i da Nacionalni stožer ne donosi mjere vezane za školstvo, kako je jučer istaknuo Capak, već o njima brine povjerenstvo kojem je na čelu ministar Fuchs, a članica je i Capakova zamjenica Pavić Šimetin.

Nastavite čitati