Život

Upravo objavljeno: SAD u potpunosti odobrio Pfizerovo cjepivo za starije od 16

Stručnjaci se nadaju da će ova odluka potaknuti cijepljenje u toj državi

A nurse administers a dose of the Pfizer Covid-19 vaccine to a high school student during a City of Long Beach Public Health Covid-19 mobile vaccination clinic at the California State University Long Beach (CSULB) campus on August 11, 2021 in Long Beach, California. - Students, staff, and faculty at the California State University (CSU) and University of California (UC) system schools will be required to be fully vaccinated in order to attend in-person classes. All teachers in California will have to be vaccinated against Covid-19 or submit to weekly virus tests, the state's governor announced June 11, as authorities grapple with exploding infection rates. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
FOTO: AFP

Sjedinjene Države u ponedjeljak su u potpunosti odobrile Pfizerovo cjepivo za osobe starije od 16, izvijestio je američki regulator FDA, što bi trebalo potaknuti cijepljenje u toj državi.

FDA, američka agencija za lijekove u potpunosti je “odobrila prvo cjepivo protiv covida-19” u zemlji, stoji u priopćenju. Naime, Pfizerovo cjepivo odobreno je još u prosincu za hitne slučajeve. I dalje je dostupno za cijepljenje djece i adolescenata u dobi od 12 do 15 godina uz određene uvjete.

“Premda su protiv covida-19 već sigurno cijepljeni milijuni ljudi, mislimo da bi ovo stručno odobrenje za neke moglo predstavljati više povjerenja u cjepivo i u cijepljenje”, rekla je vršiteljica dužnosti šefa FDA-e Janet Woodcock.

Hoće li to promijeniti tijek pandemije?

“Današnja prekretnica mogla bi nam omogućiti da izmijenimo tijek kretanja pandemije u Sjedinjenim Državama”, dodala je.

“Razmotrili smo znanstvene činjenice i ostale podatke sadržane na stotinama stranica” te smo “proveli vlastitu analizu o sigurnosti i djelotvornosti” cjepiva, pojasnio je glavni znanstvenik FDA, Peter Marks, dodavši da je obavljena i provjera procesa proizvodnje cjepiva, a u to spadaju i posjeti tvornicama.

U potpunosti odobreno Pfizerovo cjepivo ne samo da bi moglo pomoći neodlučnima da se cijepe, već bi određenim tijelima moglo omogućiti uvođenje cijepljenja bez bojazni od zakonskih pravila. Pentagon je, primjerice najavio da će se, nakon objave vijesti o potpunom odobrenju cjepiva protiv covida-19 trebati cijepiti svi pripadnici američkih oružanih snaga.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu