Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Upravo se testira cjepivo protiv karcinoma pluća koje su razvili Kubanci. Zasad ima iznenađujuće dobre rezultate

Zbog nanovo uspostavljenih odnosa s Kubom SAD kreće s testiranjem

FOTO: iT@c/Flickr

Kuba ima reputaciju zemlje vrhunske zdravstvene njege. Kubancima je uspjelo razviti cjepivo protiv karcinoma pluća koje znatno produžuje život oboljelima. Zahvaljujući nanovo uspostavljenim dobrim odnosima Amerike i Kube, američka agencija za lijekove FDA dozvolila je kliničko testiranje kubanskog cjepiva u Buffalu, državi New York na 60 do 90 pacijenata. Testiranje počinje u studenome.

Kubanski znanstvenici već su pokazali napredak u istraživanju puno bolesti, uključujući ebolu i karcinom. Novi tretman, razvijen u Havana’s Center of Molecular Immunology, protiv karcinoma pluća je oblik imunoterapije koji uvježbava vlastiti imunološki sustav tijela da napadne i uništi karcinom. Pacijenti koji su izabrani za testiranje morali su imati očekivano trajanje života od barem šest mjeseci i morali su već proći prvu kemoterapiju.

Cjepivo testirano i u BiH

Cjepivo manipulira imunološkim sustavom koji onda blokira vrstu proteina koja je potrebna stanicama karcinoma da bi rasle. Kemoterapija ubija direktno stanice karcinoma. A ovaj tretman, izgladnjuje maligne stanice i onemogućva određenom proteinu da se prilijepi za receptore stanica. Bez te veze zloćudne stanice ne mogu rasti i razmnožavati se pa umiru.

Cjepivo privlači drugu vrstu proteina koji potiče imunološku reakciju. Tijelo počinje proizvoditi antitijela koja ometaju proteine koji hrane karcinom. Cjepivo je za sada testirano u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Paragvaju, Peruu i Kubi. Sve su ga ove zemlje odobrile. Više od 4000 pacijenata dobilo je cjepivo. Rezultati cijepljenja pokazuju veću stopu preživljavanja, poboljšanje kvalitete života pacijenata i stabilizaciju rasta tumora.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više