Život

Plenković se obratio javnosti uoči uvođenja strožih mjera. Ovo su najvažnije poruke

Premijer se obraća naciji prije nego što nove mjere stupe na snagu

FOTO: screenshot N1

Nakon što su predstavljene nove mjere koje na snagu stupaju u subotu 28. studenog, premijer Andrej Plenković obratit će se javnosti. Njegovo obraćanje naciji zakazano je za 20 sati.

Nove, stroge mjere vrijedit će do 21. prosinca. One uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata, odnosno restorana i kafića. Ne smiju raditi ni teretane, u javnom prijevozu smije biti popunjeno 40% kapaciteta, svadbe su obustavljene, ali mise se smiju održavati s ograničenjem od 25 sudionika.

‘Mjere će možda trajati duže’

Premijer je za početak rekao kako je pandemija utjecala na cijeli svijet. “Drage Hrvatice i Hrvati, dragi sugrađani, pandemija koja je pogodila cijeli svijet promijenila je naš način života. Dolaskom jeseni pandemija se ubrzala kao i drugdje u Europi zbog čega smo postupno pooštravali mjere. Dosadašnjim mjerama pokušali smo izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat”, rekao je i nastavio:

“Večeras u ponoć na snagu stupaju nove, strože mjere. Njima je cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava. Moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. U prosjeku jedna od 50 zaraženih i jedna od 9 hospitaliziranih osoba umire. Mjere će trajati do 21. prosinca, a možda i duže”, rekao je u nastavku.

Novi paket mjera za potporu

Plenković se osvrnuo i na nezadovoljstvo ugostitelja koji od subote ne smiju raditi. “Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. Ove mjere obuhvatit će oko 85.000 odnosno oko 5.5 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj”, rekao je i dodao:

“I ovaj će put Vlada donijeti novi paket mjera za potporu gospodarstvu. Nastavit ćemo s mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna po radniku. Osigurat ćemo dodatna sredstva za covid kredite. Tako ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost, a donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova”, dodao je.

Uvode se kazne

Potvrdio je da će se nepoštivanje mjera kažnjavati. “Uvodimo i sankcije za nepoštovanje protuepidemijskih mjera. Svi znamo da kakva god ograničenja država odredi, njihova provedba bit će moguća samo ako se svi budu pridržavali mjera”, rekao je.

Istaknuo je i kako je dana upravo poštivanje mjera čin domoljublja. Rekao je i kako je Vlada poduzela sve potrebne korake kako bi sve potrebne doze cjepiva bile dostupne. Najavio je i povećan broj testiranja kako bi se širenje virusa što bolje suzbilo.

“U nedjelju počinje Došašće kada se svi volimo družiti s obitelji i prijateljima. Nažalost to ove godine neće biti moguće kao prije. Morat ćemo se odreći svih druženja koja nisu nužna. Štiteći jedni druge, pobijedit ćemo svi zajedno. Uspjeh u borbi protiv koronavirusa u rukama je svih nas”, zaključio je premijer.

Nastavite čitati