Volite pijuckati fina desertna vina? Ozbiljno su zlo: napiju vas brže i žešće od drugih pića

Od takvih pića mogli biste se brzo napiti, uz teški mamurluk sljedeći dan

Champagne bottle celebration seamless vector pattern. Hand drawn sparkling wine festive background texture.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Ovih prazničnih dana čini vam se da je najbolji izbor nazdraviti slatkim šerijem ili portom jer sadrže manje alkohola. Ali čini se da bi se od takvih pića mogli brzo napiti, uz teški mamurluk sljedeći dan, kako upozorava dr. Hal Sosabowski sa sveučilišta Brighton.

On za to krivi relativno veliki volumen alkohola koji lako ulazi u krvotok, za razliku od jačih pića kao što je whiskey koji svladava stanice stijenke želuca pa u krvotok ulazi sporije. Ni pjenušava vina nisu bolja. Karbonizacija pospješuje apsorpciju pa prva čaša šampanjaca može djelovati već za 30 sekundi.

Najbolja je votka

Pivo, na primjer, ima koncentraciju oko 5 posto. Morate popiti dosta da se napijete. Na drugom kraju spektra je viski s 40 posto. U sredini su pića kao šeri i porto koji predstavljaju optimalan način da se brzo napijemo jer im je koncentracija oko 20 posto.

Puno onih koji za praznike vole nazdraviti često između pića piju vodu da bi ostali relativno trijezni i izbjegli dehidraciju i mamurluk. Dr. Sosabowski kaže da i tu treba biti oprezan jer ako pijemo jaka pića praćena vodom, razrjeđujemo alkohol na onih 20 posto od kojih smo najprije pijani. Kao najbolji izbor, dr. Sosabowski preporučuje votku mada je jedini način da ostanete trijezni taj da ne pijete.