Život

WHO: Britanski soj prisutan u 50 zemalja, južnoafrički u 20. Treći, onaj u Japanu, zabrinjava

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor

Nurses check on patients infected with COVID-19 at the intensive care unit of the Peupliers private hospital in Paris, on April 7, 2020, on the 22nd day of a strict lockdown in France aimed at curbing the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by THOMAS COEX / AFP)
FOTO: AFP

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o „zabrinjavajućoj varijanti”.

„Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira”, ističe WHO. „Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa”.

Britanska varijanta zaraznija

Virus SARS-CoV-2 izaziva bolest covid-19. Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji. Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna.

Raširenost vjerojatno podcijenjena

Varijanta identificirana u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektirana je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zaraznija od varijanti koje su do sada cirkulirale tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih varijanti virusa vjerojatno jako podcijenjena.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu