Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Telegram reportaža: Zagreb je dobio još neka ozbiljno dobra mjesta za doručak, a mi smo ih odlučili obići

Posjetili smo tri nova lokala u gradu koji imaju bogatu ponudu doručaka

FOTO: Telegram/Borko Vukosav

U Zagrebu su unazad svega nekoliko mjeseci otvorena tri ozbiljno dobra mjesta za pojesti doručak. Činjenica je da Hrvati sve više posljednjih godina njeguju kulturu doručka vani, zbog čega danas imamo više mjesta za pojesti prvi obrok u danu nego ikad.

A zagrebačkoj ponudi odnedavno su se pridružili Hemingway Bar & Bistrot na Trgu maršala Tita (nedavno je Hemingway prošao kroz dosta veliku transformaciju), Cantina koja je otvorena u prosincu 2015. na Iblerovu trgu i iako ima naglasak na talijanskoj kuhinji ipak ima jednu od zanimljivijih ponuda doručaka u gradu, te nedavno otvoreni Louie Cafe & Kitchen u Novoj Vesi koji nudi svašta – od zdravog smoothieja do bogatog engleskog doručka koji ima sve: jaja, kobasice, špek, rajčicu…

Genijalan ugođaj

Stoga smo ih sve redom odlučili obići, malo istražiti, pogledati i isprobati što nude. Pritom smo pažljivo obratili pozornost na sve – uređenje interijera, ljubaznost i strpljivost osoblja, ponudu hrane, atmosferu…
I dojam je, barem zasad, prilično pozitivan.

Bistrot nas je kupio genijalnim ugođajem zahvaljujući pariškom štihu, Cantina ležernošću i udobnošću koji vladaju prostorom, a Louie prilično bogatim izborom hrane i ljubaznošću osoblja.

Sve u svemu, razlike su u nijansama. U svakom od ovih mjesta hrana je ukusna, osoblje je (uglavnom) ljubazno, a atmosfera je u vrijeme doručka, kako se pokazalo, u svakom od lokala izuzetno živahna.

Što je samo još jedan dokaz da Zagreb neće tako skoro odustati od trenda doručka u gradu koji nas iz godine u godinu sve jače zahvaća, a koji, zahvaljujući sve većem broju novih mjesta, postaje sve zabavnije mjesto.

1. Hemingway Bar & Bistrot

IMG_0285 copy
Hemingway Bar & Bistrot

Adresa: Trg Maršala Tita 1

Radno vrijeme: 8:00 – 23:00 (ponedjeljak-subota)
Ponuda: klasični omlet te omleti s mozzarellom i povrćem, kroasani
Cijene: Od 10 do 25 kuna
Najpopularnija jela: Omlet s mozzarellom (25 kuna), Omlet s povrćem (23 kuna), Kroasan (10 kuna)

Ocjena: 4

Povodom 10. rođendana popularni Hemingway lounge bar, koji gleda na zagrebački HNK, doživio je transformaciju i postao Hemingway Bar & Bistrot. Starinskim interijerom nastoji se postići pariški chic i to dosta uspješno. A razlog je sam Hemingway. Poznata je, naime, afera slavnog pisca s Parizom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća i to je nešto što ovaj bistro pokušava dočarati. Čak se i jelovnik zove A Moveable Feast, prema memoarima Ernesta Hemingwaya o godinama provedenim u Parizu.

IMG_0260
Hemingway Bar & Bistrot

Osoblje je prilično suzdržano i hladno i to je jedina stvar koja pomalo kvari sliku cijelog mjesta. Osim jednog konobara koji je svojom ljubaznošću uvelike popravio cijeli dojam mjesta, moguće je da ćete se zbog ostalih na trenutke osjećati nelagodno.

IMG_0392 copy
Hemingway Bar & Bistrot

Osim za doručak, čiju bi ponudu s vremenom bilo zgodno proširiti, nude i zanimljivija jela kroz ostatak dana, no jedno od najpopularnijih jutarnjih jela svakako je omlet u raznim varijantama.

omlet
Jedan od omleta iz Hemingway Bara & Bistrota

2. Louie Cafe & Kitchen

3
Louie Cafe & Kitchen Telegram/Borko Vukosav

Adresa: Nova Ves 19

Radno vrijeme: 8:00 – 22:00 (Ponedjeljak-nedjelja)
Ponuda za doručak: Omleti, engleski doručak, smoothieji, focaccia s pečenim povrćem i od pilećeg pečenja, kroasani, domaći muffini i vafli s javorovim sirupom
Cijene: od 16 do 58 kuna
Najpopularnija jela: Engleski doručak (38 kuna), Jogurt sa chia sjemenkama, bananom, bademima i medom (18 kuna) i Classic Louie (42 kune)

Ocjena: 5

Louie Cafe & Kitchen nedavno je otvoren na adresi Nova Ves 19, odmah uz Centar Kaptol. Interijer je moderan, prostor je podijeljen šankom na dva dijela, a prevladavaju tamne boje. Sebe predstavljaju kao mjesto za doručak, brunch i laganu večeru. Što se tiče doručka, na dosta su dobrom putu.

_40A8728
Louie Cafe & Kitchen Telegram/Borko Vukosav

“Za doručak je gostima zanimljiv engleski doručak i jogurt sa chia sjemenkama”, objasnilo je prilično ljubazno i susretljivo osoblje.
Vrlo su strpljivi dok dvojite hoćete li popiti šalicu kave ili japanski gykouro zeleni čaj. Jedno od primamljivijih jela je spomenuti engleski doručak koji preporučuju konobari.

_40A8807
Engleski doručak Telegram/Borko Vukosav

Za njega ćete izdvojiti 38 kuna, a sadrži grah, dvije kobasice, dva prepečenca, dva komada slanine, dva jaja, cherry rajčice i gljive. Obrok se nakon naručivanja čeka petnaestak minuta, a jutro, osim hranom koja uključuje i kroasane, muffine, omlet s parmezanom i bosiljkom te vafle, možete početi i s dosta bogatim smoothiejem.

_40A8749
Smoothie Telegram/Borko Vukosav

3. Cantina Restoran

1
Cantina Restoran Telegram/Borko Vukosav

Adresa: Trg Drage Iblera 10

Radno vrijeme: 7:00 – 23:00 (pon-pet) 8:30 – 23:00 (sub)
Ponuda: Kroasani, muffini, müsli, beagle pecivo s fritatom, Club Sandwich Cantina, sendviči u domaćem tradicionalnom talijanskom kruhu s pršutom, mortadelom, tunom i rajčicom
Cijene: od 7 do 45 kuna
Najpopularnija jela: Maća focaccia (22 kune), Club Sandwich Cantina (25 kuna), Beagle Fritata (20 kuna)

Ocjena: 4,5

Cantina se nalazi u Importanne Galeriji s pogledom na Trg Drage Iblera. Sebe predstavljaju kao urbanu trattoriju prije svega baziranu na talijanskoj kuhinji, ali odlučili su se i na jednu od ozbiljnijih ponuda doručaka u gradu.

_40A8653
Cantina Restoran Telegram/Borko Vukosav

Odmah na ulazu s lijeve strane nalazi se pult na kojem se pripremaju jela, a gosti mogu odabrati focacciu, kroasane ili muffine za koje će izdvojiti od 7 do 22 kune. Kroz cijelu Cantinu prostiru se visoki stolovi s visokim stolcima, za svaki stane od troje do četvero ljudi, koji su možda malo neudobni. Osoblje je ljubazno i uslužno. Porazgovarali smo sa chefom Rogerom Nordijem iz Venecije.

_40A8677
Tramezzino pecivo s domaćim nadjevom od tune Telegram/Borko Vukosav

“Slabo govorim hrvatski”, ljubazno je napomenuo Roger i dodao na engleskom: “Sendviči u domaćem tradicionalnom talijanskom kruhu su popularni za doručak kod nas, kao i müsli”, objasnio je. Najčešće preporučuju Club Sandwich Cantina čija je cijena 25 kuna. Riječ je o sendviču od tramezzino peciva u kojem se kajgana, jaje na oko, krem sir, talijanska panceta i rikola kojom je iznimno bogat. Sendvič je ukusan i vrlo zasitan.

_40A8670
Club Sandwich Cantina Telegram/Borko Vukosav

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više