Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Znanost vam može pomoći da lakše i bolje ukrasite kuću za blagdane, a ovo je 5 najvažnijih savjeta

Unatoč blagdanskom ozračju, ponekad može doći do sitnih komplikacija

FOTO: John Morgan/Flickr

Mjesec prosinac je doba kada se kite božična drvca, pale svijećice na menori, ukrašavaju kuće raznim lampicama i božićnim ukrasima kako bi se što bolje dočarala blagdanska atmosfera.

Unatoč blagdanskom ozračju koje vlada čitavog prosinca, ponekad može doći do sitnih komplikacija poput zapetljanih lampica ili osipanja iglica s božićnog drvca.

Znanost može pomoći kako spriječiti neke stvari koje se sigurno događaju iz godine u godinu i otkriti kako da drvce ostane što dulje zeleno i kako da lampice ne interferiraju sa kućnim bežičnim internetom.

1. Upotrijebite prava svjetla

Lampice mogu interferirati sa bežičnim internet signalom Wim Mulder/Flickr

Možda ste načuli da praznične lampice mogu interferirati sa bežičnim internet signalom, usporiti internetske veze i tako izazvati frustrirajuće praznike. Razlog ove pojave je jednostavan, bežične mreže koriste radio signale, a svijetlo žarulje također emitira radio signale. Teoretski, radio signali koje proizvode žarulje mogu interferirati sa wi-fi signalom.

Nove žaruljice koje imaju led lampice emitiraju vrlo niske frenkvencije radiosignala i neće uzrokovati ovaj problem. Ako koristite stare lampice koje su se koristile prije desetak godina, osobito one koje trepću, ometanje internetskog signala može se desiti. Današnje lampice ne emitiraju dovoljno jake signale koji bi utjecali na bežičnu mrežu.

2. Režite i zalijevajte božićno drvce

2129451316_e2c567729e_o
Redovitim zalijevanjem drvca iglice će se manje osipati s njega Peter Dutton/Flickr

Najviše vam ide na živce kada je kuća prepuna borovih iglica. Ali postoji način kako te iglice što dulje zadržati na drvcu. Sve što morate činiti jest da bazu drveta redovito zalijevate. Morate održavati visoku vlažnost i bor će dulje biti svjež. To znači zalijevanje jednom dnevno tijekom prvog tjedna kada bor stigne kući, poslije to činite svaka 3-4 dana.

Prvi tjedan je period u kojem drvo apsorbira najviše vode. Ulijevajte nešto manje od jedne litre vode. Tamo gdje kupujete drvo, tražite od prodavača da zareže svježi rez na dnu prije nego ga odnesete. Nanovo odsijecite stabljiku otprilike 0,64 cm što će pomoći da drvo upija više vode.

3. Pazite da se žice lampica ne zapletu

2095277327_2548092d63_o
Kako bi sačuvali žice od zaplitanja onemogućite njihovo pomicanje Son of Groucho/Flickr

Fizičari sa sveučilišta u San Diegu 2007. godine napravili su niz eksperimenata kako bi ustanovili zašto se neke žice zapletu više od drugih dok su spremljene u kutijama. Žice duljine između 0.46 do 1.5 metara više se zapletu u kutijama kada se drmaju i premiještaju nego žice kraće od toga. Da bi ih sačuvali od zaplitanja koje vas silno živcira i oduzima vrijeme, dobra ideja je da im onemogućite pomicanje. Namotajte ih oko četvrtastog komada kartona i tako spremite.

4. Režite fitilje

23436926070_6d2de8b0bb_o
Rezanjem fitilja svijećice ne sagorijevaju brzo slgckgc/Flickr

Postoji način kako da svijećice za Hanuku gore 8 noći i sve što vam treba su škare. Prije nego zapalite hanukiju malo podrežite fitilj na svijećici za 0.3 do 0.6 cm. Na taj način kada upalite svijećicu, ona će započeti gorjeti ispravno, bez neželjenih popratnih efekata. Neće sagorijevati tako brzo, plamen neće biti titrav i neće biti čađe. Dugi fitilj uzrokuje da se odjednom potroši previše goriva i proces sagorijevanja je manje efikasan. Držite fitilj kratkim i smanjit ćete neželjene efekte i produljiti život svijeći.

5. Ne zamatajte darove

2771622522_5acc3a6f68_o
Znanstvenici kažu da prelijepo pakiranje nije ključ idealnog poklona Matt Buck/Flickr

Psiholog iz San Francisca Ryan Howell kaže da ne bi trebalo zamatati i darove nego vrijeme i novac za to predviđen radije potrošiti da izaberete poklon. Znanstvenici kažu da prelijepo pakiranje nije ključ idealnog poklona što je definitivno dobra vijest za sve one koji već imaju stres od zamatanja velikog broja darova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više