Znanstvenici otkrili dosta zanimljiv način kako da proizvedu čokoladu s manje masti i to je ogromna stvar

Svi dosadašnji pokušaji nisu uspjeli

FOTO: kirybabe/Flickr

Možda stiže spas za sve ljubitelje čokolade jer su znanstvenici otkrili način kako da se proizvede čokolada s manje masti, piše The Telegraph. Američkim znanstvenicima uspjelo je smanjiti količinu masti koja se koristi u Mars čokoladama za više od 10 posto nakon što su pustili električnu energiju kroz tekuću čokladu tijekom proizvodnog procesa.

Do sada, svi pokušaji da se proizvede čokolada sa manjim sadržajem masti nisu uspjeli jer je smanjivanje masti rezultiralo povećanjem viskoziteta tekućine pa su se tako začepljivali cjevovodi koji se koriste u proizvodnji.

Tvrde da je čak ukusnija

Čokolada se sastoji od kakaa, šećera, mlijeka u prahu i kakao maslaca. To je jedna od najpopularnije hrane na svijetu ali sa oko 40 posto masti koju sadrži (do 60 posto u čokoladi koja se koristi za sladolede), definitivno uzrokuje debljanje.

Znanstvenici sa sveučilišta u Philadelphiji primijenili su tehniku nazvanu elektroreologija za koju kažu da uspješno mijenja mikrostrukturu čokolade i stvara verziju koja je zdravija i čak ukusnija nego punomasna čokolada.