Znanstvenici su napokon objasnili zašto su žene nakon nekoliko pića jako gladne

Nakon par pića hipotalamus izuzetno reagira na mirise hrane

FOTO: Ross Robinson/Flickr

Zašto uvijek želimo pojesti kebab ili hamburger nakon što smo popili previše alkohola, iako sljedećeg jutra osjećamo grižnju savjesti i znamo da to i nije bio najmudriji potez? Znanstvenici vjeruju da su otkrili zašto žene žude za hranom i to pogotovo onom nezdravom, nakon konzumiranja alkohola.

Mozak je, naime, u tim trenucima mnogo osjetljiviji na miris hrane, čime se potiče apetit, objašnjavaju znanstvenici sa Sveučilišta u Indiani. Istraživanje je vodio doktor William Eiler, potvrdivši da alkohol povećava unos hrane, te je to stanje nazvao aperitiv efekt. Poznato je, naime, da aperitiv prije ručka potiče probavu tako da je po time i dobio naziv.

Zbog alkohola želimo tešku hranu

3512361131_60d69687e4_o (1)
Prvi put ženama je intravenozno dan alkohol, a drugi put fiziološka otopina u svrhu ispitivanja Flickr

“Naše istraživanje je pokazalo da izlaganje alkoholu može povećati osjetljivost na vanjske poticaje hrane, kao što su aroma i rezultirati većom potrošnjom hrane”, objašnjava Eiler. Većina alkoholna pića sadrži prazne kalorije, a kada se one kombiniraju sa masnom hranom to može dovesti do energetskog disbalansa i eventualnog debljanja.

Kako bi testirali efekt alkohola na mozak, prvi put ženama je intravenozno dan alkohol, a drugi put fiziološka otopina. Nakon toga skeniran je mozak putem MRI-a te su ponuđena dva vrsta obroka tjestenina s talijanskim mesnim umacima ili govedina s rezanacima. Istraživanje je pokazalo da žene koje su intravenozno primile alkohol pojele su mnogo više hrane od onih kojima je dan placebo.

Sken mozga pokazao je da hipotalamus izuzetno reagira na mirise hrane, u slučajevima kada su žene dobile alkohol, a ne fiziološku otopinu. Istraživači su zaključili da hipotalamus stoga može igrati važnu ulogu u razumijevanju zašto u pijanom stanju žudimo za hranom.