Znanstvenici su upravo otkrili spoj u šipku koji bi mogao biti super za bolesna crijeva

Otkrili su prirodne polifenole koji djeluju na dobre crijevne bakterije

Garnet fruit hand drawn seamless pattern. Vector illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Znanstvenici sa sveučilišta Louisville, u Kentuckyju, kažu da su u šipku otkrili prirodne polifenole koji djeluju na dobre crijevne bakterije tako da one počinju proizvoditi spojeve protuupalnih svojstava, što može pomoći osobama koje pate od neugodne bolesti iritabilnog crijeva, Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Ovi znanstvenici su otkrili metabolit urolitin A koji se stvara interakcijom polifenola u šipku i crijevnih bakterija. Polifenola ima u šipku i drugom bobičastom voću, jagodama, borovnicama, malinama. Uro A ima antioksidativna i antiaging svojstva, tvrde znanstvenici predvođeni doktorom Venkatakrishnom Rao Jala.

Sintetski ekvivalent s potencijalno jačim učinkom

Ovo bi moglo imati pozitivne učinke na dugotrajne upale u crijevima, jednjaku i tankome crijevu kod ljudi koji imaju bolest iritabilnog crijeva. Tim znanstvenika napravio je sintetski ekvivalent Uro A koji ima isti, možda i jači terapeutski učinak. Pokusi na životinjama pokazuju iznimno dobre rezultate.

“Po prvi puta smo otkrili da na ovaj način možemo popraviti ali i održavati zdravom stijenku crijeva.” Kako su naše crijevne bakterije različite, razine Uro A kod ljudi variraju. U nekim slučajevima ih uopće nema. Zbog toga bi nadomjestak mogao uvelike pomoći ljudskom zdravlju. Daljnji pokusi i klinička testiranja još se provode da se vidi koliko su uistinu korisni ljudima koji imaju problem s crijevnim upalama. Općenito, konzumacija bobičastog voća pokazala se vrlo korisnom za zdravlje. Saznanja su objavljena u časopisu Nature Communications.