Znanstvenici tvrde da punomasno mlijeko nije tako nezdravo kako su nam godinama tvrdili

Punomasni mliječni proizvodi ne stvaraju veći rizik za kronične bolesti

FOTO: Andrew Magill/Flickr

Dugi niz godina se smatralo da je mlijeko s niskom razinom masti zdravije od punomasnog mlijeka zbog čega je ono postalo dijelom prehrane u Americi. Posljednje istraživanje otkriva kako punomasno mlijeko i njegove zasićene masti ipak nisu toliko loše kako se prethodno mislilo.

Profesorica Marcia Otto sa Sveučilišta Texas tvrdi da obeshrabrivanjem ljudi da konzumiraju punomasne mliječne proizvode u Americi dolazi do stvaranja rizika za mnoge kronične bolesti. “Tijekom prošlog desetljeća smo naučili da određena hrana s visokom razinom masti može biti korisna”, navodi Otto.

Recentno istraživanje otkriva da osobe koje konzumiraju punomasno mlijeko nemaju veći rizik za razvijanje kardiovaskularnih bolesti više od onih koji konzumiraju mlijeko s niskom razinom masti.

Nema dokaza da je obrano mlijeko zdravije

Neki dokazi ukazuju da je mlijeko s niskom razinom masti korisno za osobe koje planiraju izgubiti višak kilograma, dok oni koji žele dobiti na kilaži trebaju konzumirati punomasno mlijeko.

Još uvijek postoji premalo dokaza koji pokazuju da je punomasno mlijeko zdravije od obranog mlijeka liz west/Flickr

“Po pitanu pretilosti, otkrili smo da ne postoji stvar koja bi podupirala ideju da su mliječni proizvodi s niskom razinom masti zdraviji”, tvrdi Mario Kratz, autor istraživanja i nutricionist centra za istraživanje karcinoma Fred Hutchinson.

Unatoč istraživanju, trenutno još uvijek postoji premalo dokaza koji pokazuju da je punomasno mlijeko zdravije od obranog mlijeka. Pojedina otkrića pokazuju kako su nezasićene masti bolje za spriječavanje srčanih bolesti od zasićenih masti u punomasnom mlijeku.

Pažljiv odabir nadomjestaka

Znanstvenici su otkrili da ljudi koji prestanu konzumirati punomasno mlijeko i njegove zasićene masti, prilikom konzumiranja mliječnih proizvoda s niskom razinom masti moraju nadomjestiti kalorije šećerima i ugljikohidratima.

Nadomještavanje kalorija neutralizira korisne tvari koje potrošač može dobiti konzumiranjem obranog mlijeka. Važno je pažljivo biranje nadomjestaka koji će zamijeniti potrebne kalorije nastale zasićenim mastima

“Kvaliteta masti i ugljikohidrata koji će zamijeniti zasićene masti vrlo je važna. Postoji jako malo dokaza koji ipak podupiru tvrdnju da je punomasno mlijeko zdravije od onog koje ima nisku razinu masnoće”, tvrdi Frank Hu, profesor hardvardške Škole javnog zdravstva T.H. Chan.