Šef Applea neobičnim je potezom spasio dionicu svoje kompanije

Danas su na Nasdaqu izgubili 13 posto vrijednosti i vratili se u plus

ZADNJA IZMJENA: Aug 24, 2015
Foto: AFP

U ponedjeljku za pamćenje posebno će ostati upamćena dionica Applea (APPL). Kompanija je na početku trgovanja na Nasdaqu u općem padu izgubila 13 posto vrijednosti, kao i sve ostale američke kompanije koje su jače izložene kineskom tržištu.

Do podneva se dionica počela oporavljati i narasla je 0,6 posto na 106.36 dolara, što inače ne bi bio osobit rezultat, ali u ludom danu kakav je bio ponedjeljak pokazao je povjerenje ulagača u Apple.

 

Sve tehnološke dionice se oporavljaju

S obzirom na razinu straha ulagača na američkom tržištu od situacije u Kini, Apple je kao kompanija kojoj je Kina drugo najveće tržište iza SAD-a mogao doživjeti katastrofu na burzi. Priča se da je to spriječio osobno glavni izvršni direktor Tim Cook koji je voditelju vijesti na financijskom TV kanalu CNBC Jimu Crameru poslao mail s brojkama o snažnom rastu Applea u Kini.

apple dionica

Sve velike američke tehnološke kompanije stresno su počele dan, Netflix je pao 8 posto i ostao na oko 5 posto nižoj vrijednosti, Amazon i Facebook počeli su s 5 posto manje, Google sa 6,5 posto pada, Microsoft sa 5,8 posto. Facebook je u jednom trenutku pao 12 posto ali se oporavio do 17:00 po našem vremenu. Twitter, koji je u petak pao ispod 26 dolara s koliko je 2013. izišao na burzu, pao je još niže, do poslijepodneva se počeo vraćati, kao i ostali ali do večeri su ostali u gubicima.

Sanja Simić
Telegram autor
896 članaka Više o autoru