Charlize Theron nas je u Atomskoj plavuši podsjetila na još neke akcijske heroine; evo najpoznatijih

Tko kaže da akcijski junaci moraju biti samo muškarci?

FOTO: screenshot / Focus Features / Paramount

U našim kinima upravo igra Atomska plavuša u kojoj je Charlize Theron još jednom pokazala koliko je dobra u ulozi akcijske heroine. Gledatelji i kritičari su navikli gledati Charlize u ozbiljnijim dramskim ulogama pa se čini kao da ih je iznenadila svojim prikazom neustrašive MI6 agentice kojoj nije problem umlatiti nekoliko frajera odjednom. Dapače, kritičari su Atomsku plavušu najviše pohvalili upravo zbog akcijskih scena, koje ne bi bile toliko upečatljive da ih Charlize nije sama izvela.

Prije dvije godine Charlize je zasjenila Toma Hardyja kao Furiosa u novom Mad Maxu i dokazala da je s 40 godina itekako još uvijek spremna igrati akcijske heroine. Sada su mjeseci treniranja s bivšim kaskaderom i redateljem Atomske plavuše Davidom Leitchom urodili plodom pa je Charlize još jednom potvrdila da se ispod lijepe vanjštine krije pravi akcijski talent. Atomska plavuša nas je potaknula na razmišljanje o drugim ženama akcijskim zvijezdama, pa smo se prisjetili onih najdojmljivijih.

Milla Jovovich

Milla Jovovich kao glavna heroina Resident Evil serijala screenshot YouTube

Kad se Milica Bogdanovna Jovovich 1975. rodila u Ukrajini u tadašnjem Sovjetskom Savezu, vjerojatno nije očekivala da će biti jedno od najprepoznatljivijih lica Hollywooda. U tome joj je dosta pomogao bivši suprug Luc Besson koji joj je dodijelio ključnu ulogu u Petom elementu. Leeloo je bila slatka i ranjiva, ali je pokazala da se zna boriti za samu sebe i za očuvanje čovječanstva. Milli je Peti element bio tek uvod u zahtjevnije akcijske uloge, a nova je uslijedila već nakon dvije godine u 1999. kada ju je suprug ponovno angažirao, ovog puta za ulogu Ivane Orleanske.

Uloga svetice koja vitla mačem na svojem bojnom konju dok predvodi francusku vojsku u stogodišnjem ratu protiv Engleske je vjerojatno najzahtjevnija u Millinoj karijeri. Milla je od tada odradila još mnoge akcijske uloge, ističe se ona u Ultraviolet, ali sa sigurnošću se može reći da je najveći doprinos pop kulturi dala u Resident Evil serijalu. Tih šest filmova se još uvijek smatraju najboljom preradom kompjuterske igre na film. Milla se još nije umorila akcijskih uloga pa ćemo ju uskoro vidjeti u novom Hellboyu.

Angelina Jolie

Angelina Jolie u ulozi Lare Croft koja ju je proslavila Paramount Pictures promo

Angelina Jolie se kroz napise u tabloidima čini kao pitoma osoba posvećena humanitarnim kampanjama i posvajanju djece. No, na filmu je dosta opaka. Dovoljno je reći da uz sve žanrove u kojima se okušala nikad nije snimila komediju, umjesto toga se češće okretala akcijskim ulogama. Davno je dokazala da je talentirana glumica, dapače 1999. je za sporednu ulogu u Girl, Interrupted osvojila Oscara. Nakon što je s liste dostignuća prekrižila Oscara, okrenula se od dramskih uloga prema onima fizički zahtjevnijima, što je počelo s Tomb Raiderom.

Uloga u Gospodin i gospođa Smith je još jedan od dobrih primjera obzirom da se morala nositi s uvijek atletski građenim i fizički sposobnim Bradom Pittom. Nakon toga je bila glavna faca u Wantedu, filmu snimljenom prema stripu Marka Millara, a odmah potom je preuzela akcijsku ulogu od Toma Cruisea. Naime, akcijski spektakl Salt iz 2010., u kojem je glumila naslovnu ulogu, isprva je bio zamišljen s muškim glavnim likom kojeg je trebao glumiti poznati scientolog. No vremena su se očito mijenjala pa su producenti prepoznali snagu žene kao akcijske heroine, a očiti izbor za Cruiseovu zamjenu je bila Angelina Jolie. Što ne čudi jer joj je čak i glas prigodan za takav tip filmova, a na to dovoljno ukazuje to što ga je posudila ratobornoj tigrici u Kung Fu Pandi.

Gal Gadot

Izraelska misica Gal Gadot postala je Wonder Woman Warner Bros promo

Gal Gadot jedno je od mlađih lica Hollywooda, ali istovremeno i jedan od rijetkih primjera vrtoglavog uspona. Bivša miss Izraela započela je holivudsku karijeru 2009. u Fast & Furious serijalu za koji je snimila četiri filma. U tim filmovima je bila lijepi ali vrlo sporedni lik koji nije privukao puno pažnje gledatelja. To se sve promijenilo prošle godine kad se pojavila kao Wonder Woman u Snyderovom Batman v Superman.

Ove godine je zablistala pod okriljem redateljice Patty Jenkins u samostalnom filmu o Wonder Woman koji su kritičari proglasili jednim od najboljih superherojskih filmova dosad. Chris Pine je odglumio nužnog muškog heroja u filmu, no Gal se pokazala kao izvrsna protuteža i prava zvijezda filma. Već je najavljen nastavak, a u pripremama za akcijske scene u novom Wonder Woman filmu Gal će zasigurno pomoći iskustvo koje je stekla tijekom dvije godine služenja u izraelskoj vojsci.

Cameron Diaz

Cameron Diaz u Charliejevim anđelima screenshot

Svojim zaraznim osmjehom i velikim plavim očima osvojila je publiku u Masci s Jimom Carreyem. Zapaženije uloge imala je u filmovima Being John Malkovich, ali i više od toga u Any Given Sunday Olivera Stonea u kojem je odlično prikazala beskrupuloznu i antipatičnu vlasnicu tima američkog nogometa.

Popularnost joj je ubrzo značajno narasla kad je prihvatila ulogu u remakeau popularne serije s kraja 70-ih, Charlijevim anđelima. U tom je filmu gledatelje zabavljala plesom između scena gdje skače iz aviona padobranom i šuta zlikovce. Nakon toga je odradila sve akcijske scene u Knight & Day, a svoju sklonost prema brzini i opasnosti dokazala je i u Top Gearu gdje je zajedno s Tomom Cruiseom odvozila najbrži krug na njihovoj legendarnoj stazi.

Lucy Lawless

Lucy Lawless u svojoj najpoznatijoj ulozi kao Xena ratnica screenshot

Novozelandska glumačka ikona i bivša misica nas je oduševila u nedavnom Starzovom serijalu Spartacus gdje je glumila ženu trenera gladijatora kojeg je glumio izvrsni John Hannah. No Lucy Lawless najpoznatija je po ulozi Xene princeze ratnice koja je ostavila veliki pečat na moderne TV serije. Jedna je od rijetkih glumica koje se mogu pohvaliti da su dobile medalju za doprinos zajednici zahvaljujući jednoj ulozi.

Serija o Xeni se smatrala jednom od onih šund serija koje gledateljima služe samo kao alat za provesti dosadno popodne. Nitko nije očekivao da će postati toliko popularna, a to se dogodilo zahvaljujući upravo Lucy Lawless. Nedavno je najavljen reboot od kojeg se brzo odustalo jer, pogađate, Lucy Lawless nije prihvatila ulogu.

Zoe Saldana

Kompjuterski obrađena Zoe Saldana u Avataru screenshot YouTube

Zoe Saldana prvi put je privukla pažnju gledatelja kad se suprotstavila Jacku Sparrowu u prvim Piratima s Kariba. Nakon toga je imala nekoliko, ne baš zapaženih, dramskih uloga. Sve do 2009. kad se pojavila kao Neytiri u revolucionarnom Avataru Jamesa Camerona.

Istina je da su Avatara snimili koristeći naprednu kompjutersku tehnologiju, no Zoe je sve akcijske scene snimila sama, koje su prenesene na filmsko platno uz pomoć motion capturea. Zoe je nakon toga svoje akcijsko umijeće prikazala u The Losers i Colombiani, a plavu boju Avatara zamijenila je za zelenu u Guardians of the Galaxy gdje glumi Gamoru kojoj nije strano mlaćenje neprijatelja. Svoju spretnost Zoe će nam ponovno pokazati u već najavljena četiri nastavka Avatara.

Uma Thurman

Ikonična uloga Ume Thurman u Tarantinovom Kill Bill screenshot

Kad se spominju akcijske heroine, možda neće svakom prvo pasti na pamet Uma Thurman. No tko god se sjeti njezine glumačke karijere, iskočit će mu jedan naslov – Kill Bill. Uma je obilježila gotovo cijelo desetljeće svojom Mladenkom u kultnom serijalu Quentina Tarantina.

Žuta trenirka i samurajski mač ovjekovječeni su kao simbol snažne žene u serijalu kojim je Tarantino želio dati svoje viđenje kung fu klasika na kojima je odrastao, a koji su bez iznimke prikazivali muške junake. Zahvaljujući Tarantinu, Uma je definitivno promijenila taj trend.

Sigourney Weaver

Sigourney Weaver kao legendarna Ripley u Cameronovom Aliens screenshot YouTube

Za kraj smo ostavili dvije žene koje su utabale put za snažne žene u modernom Hollywoodu. James Cameron napravio je hrabar korak kad je nakon Terminatora Arnolda Schwarzeneggera, ultimativnu akcijsku ikonu, u novom filmu zamijenio ženom.

U legendarnom Aliens, Cameron je među prekaljene svemirske marince ubacio Ripley, običnu znanstvenicu koja se na kraju pokazala kao heroj cijelog filma. Sigourney Weaver nije zaradila nikakve Oscare za ulogu Ellen Ripley, ali je zapamćena kao jedna od najopakijih žena na filmu.

Linda Hamilton

Linda Hamilton kao opaka majka vođe otpora protiv terminatora screenshot YouTube

Sarrah Connor, koju je odglumila Linda Hamilton, utjelovljenje je ženske snage na filmu. U prvom Terminatoru ju upoznajemo kao preplašenu prosječnu mladu ženu koja ne zna kako se oduprijeti mašini poslanoj iz budućnosti da je ubije.

No u nastavku doživljava transformaciju i postaje žena sposobna preživjeti u svim okolnostima uz pomoć svih mogućih sredstava. Uz svoj stav, tamne naočale i spretno baratanje oružjem, Linda Hamilton visoko je postavila letvicu za sve akcijske heroine koje su uslijedile.