Izašao je program Sarajevo film festivala. Telegramov Boris Homovec malo ga je analizirao

Izostat će razvikana imena, ali će zato biti gomila debitanata

19.08.2009.,Sarajevo - U pratnji bikera automobil Mickeya Rourkea dosao je na crveni tepih Sarajevo film festivala. Njegov dolazak izazvao je euforiju medju okupljenima. Rourke se pozdravljao i fotografirao s fanovima, te dijelio autograme.
Photo: HaloPix/Pixsell
FOTO: PIXSELL

Nemalo iznenađenje izazvao je upravo objavljen program najprestižnijeg regionalnog filmskog festivala, onog u Sarajevu, koji će se između 12. i 20. kolovoza odigrati po 22. puta u gradu na Miljacki, pod vodstvom najagilnijeg filmskog direktora na ovim prostorima Mirsada Purivatre.

Ovogodišnji glavni, takmičarski program bez velikih je redateljskih imena iz regije. Iako se očekivalo da će u program ući i neki hrvatski filmovi, koji nisu bili premijerno prikazani na netom završenoj Puli, poput Ustava Republike Hrvatske Rajka Grlića, Gorana Nevija Marasovića ili Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, to se nije desilo.

Zeleno svjetlo nije dobila ni Snježana Tribuson sa svojom opernom komedijom Sve najbolje, iako je u Puli jedina dobila pozitivne reakcije kritike. U glavnom programu nema nijednog hrvatskog dugometražnog igranog filma koji bi imao svjetsku, međunarodnu ili regionalnu premijeru.

U natjecateljskom dijelu nema hrvatskih redatelja

Sarajevo je, radije, odabralo crnogorsko- srpski debitantski film Igla ispod praga mladog sineaste Ivana Marinovića, koji je magistrirao režiju na praškoj FAMU. Za debi snimio je mediteransku crnogorsku komediju, u stilu Živka Nikolića, s jakim regionalnim castom.

Glavne uloge, naime, tumače Nikola Ristanovski (pamtimo ga kao Leonea iz razvikanih Glembajevih Ateljea 212), Bogdan Diklić, Jelisaveta Sablić i Ljubomir Bandović, dok boje Hrvatske brani sve korpulentniji Leon Lučev. Ovaj film uistinu je najveće iznenađenje glavnog programa, kao svjetska premijera.

Festival otvara austijski film Sljedbenica

Festival će otvoriti film Sljedbenica/Liebhaberin austrijskog redatelja Lukasa Valente Rinnera, sniman u Buenos Airesu, provokativna priča o kućnoj pomoćnici koja se mentalno i seksualno oslobađa u jednom nudističkom svingerskom klubu.

Međunarodnu premijeru imat će turska drama Livada/Tarla proslavljenog redatelja i scenarista Cemila Agaciklioglua, s velikim zvijezdama Kenanom Balom i Hale Akinli u glavnim ulogama.

Reginalnim programom dominiraju Rumunji i Bugari

Među regionalnim premijerama su čak tri debitantska filma: tursko-francusko-rumunjska koprodukcija Album Mehmeta Can Mertoglua, komedija o bračnom paru srednje klase koji se odluče na usvajanje kako bi spasili obitelj, čineći baš sve kako bi to ostalo tajnom.

Bugarski film Bezbožnica debitantice Ralitze Petrove, za koji je sama napisala i scenarij, govori o medicinskoj sestri u bugarskoj provinciji koja vodi brigu o ostarjelom dementnom pacijentu, čime biva involvirana u kriminalne poslove.

Rumunjskim filmom Psi u Sarajevu će debitirati Bogdan Mirica, inače pisac, scenarist i copywriter koji je debitirao kao redatelj kratkim filmom Bora Bora, a s Psima je uspio ući u ovogodišnji kanski program Izvjestan pogled. I pobrao je odlične kritike.

Hvaljeni srpski redatelj uspio se ugurati u glavni program

Etablirani rumunjski redatelj Radu Jade, koji se proslavio filmom Aferim!, s kojim je lani osvojio Srebrnog medvjeda za režiju u Berlinu, dolazi sada u Sarajevo s filmom Srce s ožiljkom, snimljenim u rumunjsko-njemačkoj koprodukciji.

U Sarajevo je ušao i odličan srpski film Vlažnost debitanta Nikole Ljuce, koji je izrodio novu srpsku glumačku zvijezdu Miloša Timotijevića, za kojeg sam požalio što Pula, nakon Berlina i FEST-a, nije pokazala interes. No, čini se da će to ispraviti Avvantura filmski festival u Zadru, koji počinje netom nakon što Sarajevo završi.

Izvan konkurencije za nagrade ušli su na sarajevski festival tri filma: srpski Svi sjeverni gradovi još jednog debitanta Dane Komljana, film U istom vrtu kojeg potpisuje čak osam redatelja iz Turske, Amerike, Rumunjske, Australije, Indije, Španjolske, Italije, Mađarske i Švedske.

Hrvatski filmovi gledat će se izvan konkurencije

Najveće iznenađenje za Hrvate jest ulazak filma Transmania, koji je nastao u potpunoj medijskoj tišini i nezavisnoj produkciji. Potpisuje ga čak 15 redatelja: Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica i Sara Hribar.

Zanimljivo je da je ovaj projekt nastao tako što se svaki redatelj svojom mini pričom morao nadovezati na svog prethodnika, a u brojnom castu su Frano Mašković, Janko Popović Volarić, Goran Bogdan, Lana Barić, Milivoj Beader i drugi.

U festivalskom programu U fokusu vrtjet će se već viđeni i nagrađivani filmovi na drugim festivalima, poput rumunjskih Mature Cristiana Mungiua i Sieranevade Cristi Puiua, turskog filma Mahnitost/Frenzy Emina Alpera, grčkog Prekida Yorgosa Zoisa, Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića, S one strane Zrinka Ogreste i Noćni život Damjana Kozolea.

Zanimljiv kratkometražni program

U kategoriji kratkometražnog filma boje Hrvatske brani Miroslav Sikavica s filmom Zvir, koji je s dobrim reakcijama prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu. Svjetsku premijeru u ovoj kategoriji imat će španjolski film Šepaj ovako Petre Szocs, a međunarodnu makedonski film Djevojka koja pada Vladimira Lukasha i rumunjski Zovem se Costin Radua Potcoave.

Dok će u kategoriji dokumentarnih filmova biti prikazano čak 21 ostvarenje. Dokumentarci se bave raznovrsnim temama, poput identiteta, migracije, socijalne pravde, obiteljskih tajni, političkih misterija…

Posebno su zanimljivi Granice Damjana Kozolea, Srce od drveta Namika Kabila, Četiri pasoša Mihajla Jevtića, a međunarodnu premijeru imat će i hrvatski dokumentarci Iza zrcala Katarine Zrinke Matijević (koja je debitirala s igranim prvijencem Trampolin u Puli), te Kino otok Ivana Ramljaka.

Ove godine u Sarajevu neće biti razvikanih imena

Čini mi se kako je ove godine Sarajevo film festival definitivno odlučio ne biti impresioniran razvikanim filmskim imenima iz regije, te je odlučilo dati prednost debitantima u svim kategorijama, s tim da prednjače mladi srpski sineasti.

Definitivno je najviše rumunjskih, grčkih i turskih autora, dok će i Hrvati biti prisutni u svim kategorijama, što uopće nije loše. Sudeći po cast listama, čini se da će biti malo atrakcija na red carpetu, jer u svim primljenim filmovima ima malo velikih filmskih zvijezda.

No, Sarajevo, koje je na glasu i kao filmski festival s najboljim tulumima, koncertima i gastro lokalnom ponudom, uvijek je imalo nos za velike talente i sasvim sigurno poslije ovoga mnoga od imena, koja su nam za sada nepoznata, postat će etablirana.

Zanimljiv žiri neće imati lagan posao

Žiri igranog filma u kojem su Elia Suleiman, Zeynep Atakan, Thomas Hailer, Angeliki Papoulia i regionalna glumačka zvijezda Nikola Đuričko neće imati lagan posao odabrati najbolje.

Dok će u žiriju kratkog filma kao jedan od troje članova, pored Fatime Djoumer i Dušana Kasalice, sjediti i naš mladi redatelj i producent Jure Pavlović, autor Piknika, za koji je zasluženo ovjenčan Europskom filmskom nagradom za najbolji kratki film.

A Pavlović će, možda, već na sljedećem sarajevskom festivalu biti u konkurenciji s debitantskom igranom dramom Samo zatvori oči, kojeg uskoro počinje snimati s dvije velike glumice Nevom Rošić i Dariom Lorenci Flatz.