Kako sam sinoć od Telegramovog Šumskog kuhara naučio recept za najzdraviju pizzu koju ćete pojesti

Nekoliko zdravih sastojaka, svježe ubrano bilje i pizza je bila prefina

Dosad ste već imali barem dvije prilike upoznati našeg Šumskog kuhara – Antona Rudana. Ako ste to dosad propustili učiniti, svakako bih vam preporučio da odvojite petnaestak minuta svojega vremena i pogledati obje dosad objavljene epizode Telegramovog serijala “Šumski kuhar: Hrana iz divljine”. Pribrajate li se entuzijastičnim kuharima amaterima, onda vam garantiram da ćete se u našeg kuhara zaljubiti – dobro, ako već ne u njega, onda barem u njegov pristup kuhanju.

Anton nas je prošli put podučio tome kako i zašto koristiti medvjeđi luk (i još bitnije, kako od njega napraviti najbolju paštetu na svijetu), a u jučerašnjoj je epizodi nastavio svoju kulinarsku šumsku misiju i upoznao nas s biljkom koja se zove podbjel.

Što je podbjel i gdje ga možete pronaći?

Radi se o draču, kako bi to moja baka rekla, koji jako voli rasti po klizištima (ali i svim onim druim potencijalno opasnim područjima) i svi bismo ga trebali voljeti jer predstavlja heroja koji svojim pionirskim podvizima krči put novom životu, a nas spašava od potencijalnih katastrofa.

https://dashboard.jwplatform.com/videos/V5Srvfai

Osim toga, to je biljka od izrazite farmakološke vrijednosti. Jedna je od rijetkih biljaka koje prije no što prolistaju procvijetaju, a usto je i njezin apsolutno svaki komadićak jestiv. Najbolje ga je brati na početku proljeća, a Antonov osobni savjet je da se uputite ipak malo dublje u šumu kako biste ubrali svojih nekoliko cvijetaka ove slasne biljke. Ukoliko ga niste jeli, ostanite na nekoliko cvijetaka, jer ima stvarno jako okus, pa bi početnici u potrazi za divljim biljem mogli biti malo iznenađeni.

SK_HID_EP02__004

Pripremite najzdraviju pizzu

Pretpostavljam da vas je Antonov današnji izbor biljke oduševio zbog mnogo čega i da se sad zasigurno pitati kako je najbolje iskoristiti u kuhinji. E, pa kakav bi Šumski kuhar bio kuhar kad vam to ne bi rekao. Njegov je prijedlog da napravite zdravu pizzu s podbjelom.

SK_HID_EP02__006

Anton je na brzinu izmjestio tijesto s brašnom od konoplje, iskoristio sir od konoplje, i s malo rajčice, svježeg povrća i podbjelom napravio pizzu kojoj baš nitko neće moći odoljeti. I još bolje, ovo je vrlo vjerojatno najzdravija pizza koju ćete pojesti u životu.