Malo smo kopali po internetu i pronašli nekoliko kultnih filmova koji su se nekad smatrali prilično neuspješnima

Nismo vjerovali da će se na listi naći klasici poput Kluba boraca

FOTO: screenshot

Čini se da ne mora svaki film ostvariti golemu zaradu na kino blagajnama kako bi se u udžbenike povijesti filma upisao kao kultni film. Štoviše, neki od najvećih holivudskih filmova bili su financijski krajnje neuspjeli projekti, ali su nekako tome unatoč postali ljudima jako dragi.

U tu kategoriju, kako piše Business Insider, ulaze klasici poput čarobnjaka iz Oza, Velikog Lebowskog i mnogih, mnogih drugih filmova čiji će vas naslovi na listi koja slijedi vjerojatno dosta iznenaditi.

1. Donnie Darko

Jake Gyllenhall postao je nakon ovog filma globalna zvijezda, ali je film na kino blagajnama epski podbacio. Radi se o nezavisnom filmu čije je snimanje stajalo 6 milijuna dolara, premda je na početku prikazivanja skupio jedva 100.000 dolara.

Vjerojatno mu u prilog nije išla niti činjenica što je pušen nedugo nakon napada na Blizance 11. rujna 2001. Na internacionalno tržište pušten je tek godinu dana kasnije.

Film je na kraju zaradio nešto više od milijuna, ali je zahvaljujući ponoćnim projekcijama u njujurškom kazalištu Pioneer Theater osvojio publiku koja je na kraju nekako uspjela iskamčiti i director’s cut verziju.

2. Klub boraca

Premijera mnogima omiljenog filma Klub boraca bila je 1999. godine. Zaradio je tek 37 milijuna, što se smatra velikim neuspjehom, a ni kritika ga nije prihvatila baš najbolje. Nazivali su ga glupim i brutalnim shock showom, a Rosie O’Donnell ga je toliko mrzila da je na nacionalnoj televiziji spoilala njegov kraj.

Film je zaživio tek kad je pušten u DVD verziji (baš kao i Donnie Darko). Na kraju je prodan u 6 milijuna primjeraka i danas se smatra jednim od klasika iz 90-ih.

3. Veliki Lebowski

Ovaj film, iako inicijalno dosta neuspješan, uspio je, za razliku od mnogih drugih, polučiti anualnim fan festivalom i vlastitom religijom.

Problem ovog filma bio je taj što je igrao u isto vrijeme kad i Titanic, a nisu ga voljeli niti kritičari. Na kraju je zaradio samo 17 milijuna, a status kultnog filma stekao je u posljednjih par godina otkad se o njemu jako pozitivno piše po društvenim mrežama.

4. Iskupljenje u Shawshanku

Da danas slučajno naletite na Iskupljenje u Shawshanku vjerojatno bi vam bilo jako teško prešaltati program. No, nije uvijek bilo tako. Film je gotovo zaboravljen i prije nego je skinut s programa kina 1994.

Tome je bilo tako zbog toga što se i on morao natjecati s opakom konkurencijom kao što su Forrest Gump i Pulp Fiction. Ali se zato danas smatra jednim od najboljih ikad snimljenih filmova i najvrijednijim filmom u golemom Warner Brosovom katalogu.

5. Istrebljivač

Istrebljivač je pak imao nesreću što je u utrku ušao isti vikend kad i E.T. koji je 1982. bio najuspješniji film godine. Nekako je ipak odolio zubu vremena, a danas se priča da bi uskoro mogao doći i nastavak u koji će biti uključen i Harrison Ford.

6. Willy Wonka i tvornica čokolade

Willy Wonka i tvornica čokolade danas se smatra jednim od najpopularnijih obiteljskih filmova uopće, ali kad je izašao 1971. gotovo ga nitko nije gledao.

Štoviše, bio je toliki flop da se Paramount odrekao filmskih prava koja je kasnije otkupio Warner Bros za sitan novac i snimio financijski dosta uspješni remake s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi.

7. Građanin Kane

Mnogi filmolozi bi upravo ovaj film naveli kao najbolji film svih vremena, a svojevremeno ga nitko nije čak ni htio gledati. Razlog tome skriva se u činjenici što se naslovni lik temeljio na novinskom magnatu Williamu Randolphu Hearstu koji je pak taj film toliko mrzio da ga je u svim svojim navinama cenzurirao.

https://www.youtube.com/watch?v=zyv19bg0scg

8. Vrtoglavica

Priznajte, nikad ne biste pomislili da bi se neki film Alfreda Hitchcocka mogao naći na ovoj listi. Mnogi su, naime, ovaj film smatrali neuspjelim jer su ga smatrali neusporedivo lošijim od Psiha. No, to su povjesničari filma kasnije ispravili i Vrtoglavici dodijelili status kultnog filma.

9. Čarobnjak iz Oza

Radi se o filmu iz 1939. godine za koji danas zna gotovo svatko, ali te godine za njega nije znao gotovo nitko, osim možda investitora koji su zbog njega izgubili velik novac. Kasnije se probio zahvaljujući televiziji.

10. Rocky Horror Picture Show

Rocky Horror Picture Show danas se smatra klasikom, ali je svojevremeno igrao u samo 8 američkih gradova, a i iz tih nekoliko kino dvorana je ubrzo izbačen jer se publici nije nimalo sviđao (unatoč dobrim kritikama).

Oporavio se krajem 70-ih kad je, baš kao i Donnie Darko, igrao u ponoćnim kinima. Danas se smatra jednim od nautjecajnijih ikad snimljenih filmova.