Očito Harper Lee ipak nije napisala treći roman (ma koliko mi to željeli)

Izgleda da je Tonja Carter lagala kad jer rekla da postoji i treća knjiga

FOTO: AFP

Naveliko se pisalo o novom romanu Harper Lee, Go Set a Watchman, odnosno o različitim kontroverzama koje se u posljednje vrijeme vežu uz njeno ime. Jedna od posljednjih je bila ta da je njena odvjetnica Tonja Carter nedavno u nekom sefu pronašla materijal za koji je tvrdila da je neko novo još neobjavljeno djelo ove slavne američke autorice. No, kako se ispostvailo, radi se tek o nacrtima za knjige Ubiti pticu rugalicu i Go Set a Watchman. Barem tako tvrdi jedan stručnjak za rijetke knjige.

Carter je ovog lipnja u detalje objasnila kako se točno dokopala nevjerojatnog otkrića. Tvrdi da je u rodnom gradu Harper Lee uz originalni manuskript romana Ubiti pticu rugalicu pronašla i tad još neobjavljeni roman Go Set a Watchman. Tad je navodno pronašla i brdo nenumeriranih stranica za koje se mislilo da bi mogle biti dio neke treće knjige.

“Ne znam radi li se o nekoj ranijoj verziji Watchmana ili Rugalice ili možda čak i nekoj trećoj knjizi koja povezuje ove dvije”, napisala je tad Tonja. Dodala je da će stručnjaci analizirati materijal i pokušati dokazati autentičnost pronađenih dokumenata.

Riječ stručnjaka

James S Jaffe, stručnjak za rijetke knjige kojeg je Carter angažirala, konačno je objavio svoje izviješće o sadržaju pronađenom u sefu. U njemu stoji da su u tom sefu pronađena tri dokumenta: originalni lektorirani nacrt prvih nekoliko poglavlja romana Ubiti pticu rugalicu, originalni manuskript romana Go Set a Watchman i autoričin originalni manuskript Rugalice koji je sadržavao njezine vlastite izmjene teksta i naputke njezinog izdavača.

Jaffe je naglasio da se radi o vrlo ranoj verziji Ptice rugalice koja se jako razlikuje od knjige koju mi znamo. “Ovaj nacrt predstavlja neizmjerno važnu kolekciju koja pokazuje kako je knjiga nastajala. Otprilike 92 od 145 stranica tog nacrta otkrivaju promjene koje je autorica kasnije provela”, napisao je.