Od danas u kinima: biografska drama o Bobu Marleyju, dirljiv dokumentarac o ljubavi i Marvelova akcijska avantura

U kina danas stiže pet zanimljivih, ali potpuno različitih filmova. Evo što gledati

U kina na današnji dan stiže za svakoga ponešto.

Tu je dugoočekivana biografska drama o glazbenoj ikoni Bob Marleyju, zatim superherojski film o jednoj od najzagonetnijih junakinja izdavačke kuće Marvel, kao i dokumenatarac nominiran za Oscara – koji prati dirljivu ljubavnu priču o sjećanju i bolesti.

Ljubitelje sportskih drama oduševit će i film o intenzivnoj borbi između dvaju automobilskih divova, Audija i Lancije, tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine. Za one koji vole malo neobičnije filmove arthouse provenijencije, tu je i jedan filmski dragulj britanskog redatelja Andrewa Haigha, koji smo gledali na prošlom ZFF-u u programu Velikih 5.

Bob Marley: One Love

Ova biografska drama je filmsko putovanje kroz život i glazbu ikone koja je nadahnula generacije svojim porukama o ljubavi i jedinstvu. Dugoočekivani film “Bob Marley: One Love” upravo na današnji dan stiže u kina, a donosi snažnu priču o premošćivanju izazova i putovanju iza revolucionarne glazbe.

Film je snimljen u suradnji s Marleyjevom obitelji, s Kingsleyjem Benom-Adirom u ulozi legendarnog glazbenika i Lashanom Lynch u ulozi njegove supruge Rite, a istražuje snagu njegovih riječi, snove i glazbeno nasljeđe. Sniman je na stvarnim lokacijama na kojima je legendarni Bob Marley boravio i pjevao.

 

Madame Web

SF akcijska avantura “Madame Web” donosi priču o podrijetlu jedne od najzagonetnijih junakinja izdavačke kuće Marvel. U napetom filmu glumi Dakota Johnson – glumica kojoj je serijal “Pedeset nijansi sive”, u kojemu utjelovila Anastasiju Steel, otvorio mnoga vrata u svijetu Hollywooda.

Ovdje se kao Cassandra Webb, bolničarka na Manhattanu, suočava s otkrićima o svojoj prošlosti, povezujući se s tri mlade žene predodređene za moćnu budućnost… ako uspiju preživjeti smrtonosnu sadašnjost. Riječ je o filmu punom isprepletenih događaja o vozačici kola hitne pomoći koja nakon nesreće shvati da može vidjeti budućnost.

 

Beskrajno sjećanje

Dokumentarni film “Beskrajno sjećanje” (“The Eternal Memory”) dirljiva je ljubavna priča o brizi i sjećanjima u režiji renomirane čileanske redateljice Maite Alberdi. Film koji je u utrci za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca u nezavisna kina diljem Hrvatske stiže upravo danas, u distribuciji Restart Labela.

Film je dokument bezuvjetne ljubavi načete Alzheimerovom bolesti između dvoje istaknutih javnih ličnosti u Čileu – slavnog novinara i pisca Augusta Góngore, prominentnog kroničara zločina u doba Pinochetova režima i glumice, aktivistice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Autorica Maite Alberdi deset je godina dokumentirala njihov odnos.

Stranci

Film “Stranci” britanskog redatelja Andrewa Haigha nadrealna je drama o scenaristu koji posjećuje rodni grad kako bi pronašao roditelje poginule u prometnoj nesreći. U ovoj suptilnoj filmskoj lamentaciji na temu usamljenosti i ljubavi, iznimne uloge odigrali su poznati britanski glumci Andrew Scott (“Fleebag”), Paul Mescal (“Normalni ljudi”, “Poslije sunca”, “Mračna kći”), Jamie Bell (“Billy Elliot”) i Claire Foy (“Kruna”).

Film je inspiriran romanom „Stranci” eminentnog japanskog autora Taichija Yamade.

Utrka za slavu: Audi protiv Lancije

Istinita priča koja prikazuje intenzivnu bitku između dvaju automobilskih divova tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine, tijekom žestokog rivalstva između Njemačke (Audi) i Italije (Lancia). To je vrijeme čuvene Grupe B, kada je Audi razvio model Quattro s pogonom na sva četiri kotača i bio je rival kojeg su svi željeli pobijediti.

Lancia je, međutim, stupila na scenu s modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon. Usprkos prednostima Quattra, dramatična je sezona pripala Lanciji, jer je njen sportski automobil bio sigurniji na određenim stazama, pri čemu su značajnu ulogu odigrali i sitni trikovi talijanskog tima.