Pet godina kasnije, Nolan pokušao objasniti kraj filma 'Inception'. Internet još uvijek ne razumije što se dogodilo

Režiser je želio objasniti jedan od najdosadnijih krajeva ikad. Poprilično bezuspješno

‘Inception’ je bio jedan od najkonfuznijih filmova desetljeća. Nije bio pretjerano dobar, niti pretjerano tragičan. Poprilično zaboravljiv, ponajviše zbog insistiranja Cristophera Nolana, redatelja filma, da sve bude nepotrebno komplicirano. San u snu, u snu, u snu. Koga briga? I naravno, kako se zakopao duboko u rupi konfuzije, nije mogao snimiti normalan kraj. Jer ni sam nije bio siguran što je filmom želio poručiti i kako ga može rasplesti.

Je li Leonardo DiCaprio izašao iz sna ili je i dalje zaglavio u podsvijesti? Je li zvrk ikada pao? Godinama se fanovi svađaju što se zapravo događalo. A Cristopher Nolan je sada odlučio zakomplicirati svari još malo. Kao da sva konfuzija koju imamo do sada nije bila dovoljna.

Zbunjujući govor na kraju fakulteta

Nolan je održao završni govor na Princeton Universityu ovog ponedjeljka. Hollywood Reporter ima transkript cijelog govora, ali je poprilično dugačak. Ono što nas zanima je dio s ‘Inceptionom’. U pokušaju da diplomante inspirira da se vesele svojoj budućnosti, spomenuo je kraj ‘Inceptiona’. Želio ih je motivirati da ganjaju svoje realnosti, a ne snove. I ne, nije uspio objasniti o čemu se zapravo radi film. Ali barem je provao.

‘Cobbu je svejedno’, priča Nolan o DiCapriovom liku, ‘i to je, valjda, neki statement: sve razine realnosti su ispravne. Kamera se pređe preko zvrka koji se vrti baš u trenutku kada se učini da je zateturao, režemo u crno… Poanta je, objektivno, da je ovo važno publici u apsolutnim pojmovima: iako kada gledam, znam daje fikcija, ali i neka vrsta virtualne stvarnosti. No pitanje je li to san ili stvarnost je pitanje koje sam postavljao u svim filmovima koje sam snimio. Ljudima je stalo do toga zato što je to poanta realnosti. Realnost je važna’.

Hm. Da… Zapravo nije ništa rekao. Ono što Nolan tvrdi da odgovor nije uopće važan. Da je važan samo razlog zašto ljudi žele znati odgovor. Silno naporan taj Nolan. A i nisam siguran je li posljednji govor na diplomi pravo mjesto za zbuniti studente koji se tek sad trebaju suočiti s realnosti.