Pjevač Black Keysa je najavio da ima novu grupu, novi album i, čini se, odličan novi singl

Auerbach je vrlo sretan jer je nije trpio nikakva ograničenja prilikom snimanja

Dan Auerbach von The Black Keys live in Frank Erwin Center. Austin, 19.12.2014
FOTO: Picture-Alliance/AFP/AFP

Dan Auerbach, pjevač grupe Black Keys, ovog tjedna je po prvi put javnosti predstavio svoj novi projekt. Riječ je o grupi The Arcs, koju uz Auerbacha čine Leon Michels, Richard Swift, Homer Steinweiss, Nick Movshon i Kenny Vaughan. The Arcs će svoj prvi album “Yours, Dreamily” izdati u rujnu.

“Ovo je samo kulminacija silnih godina koliko već sviramo zajedno, samo što je to dosad bilo uglavnom rekreativno. Sad smo odlučiti sve što smo snimili uobličiti u album i izdati ga kao grupa. Svi članovi benda imaju jednak input u svakoj pjesmi, što je za mene potpuno drukčije iskustvo nego u Black Keysima gdje sam pišem tekstove i skladam melodije. Svaku pjesmu na albumu The Arcsa potpisuju svi članovi benda”, izjavio je za Rolling Stone vrlo entuzijastični Auerbach.

Razlog njegove entuzijastičnosti leži u činjenici da u snimanju s The Arcsima može biti potpuno neopterećen time koliko su pjesme komercijalne i ima li na albumu dovoljno singlova koji će proći dobro u radijskoj rotaciji. “Producirajući glazbu u Black Keysima proveo sam toliko vremena opterećen konceptima albuma i komercijalnošću da to više nikad ne želim ponoviti. Nije da sam pisao samo pjesme za radio, ali to je definitivno bio bitan faktor u priči. U Arcsima samo stvaramo glazbu koja je inspirirana stvarima koje volimo: stare soul ploče, Captain Beefheart, novi hip hop. Sve nam je to inspiracija. Pjesme su dosta eksperimentalne ali nisu nimalo pretenciozne”, rekao je Auerbach.

Na albumu gostuju ženske mariachi pjevačice

Dobar dio glazbenika iz Arcsa sudjelovao je s Auerbachom u produkciji pjesama za druge izvođače poput Lane Del Rey, Raya LaMontagnea i Dr. Johna. Iako su album kompletirali u samo 2 tjedna, to je bio rezultat materijala snimljenog kroz duži vremenski period u kojem je nastalo čak 75 pjesama. Na velikom broju pjesama na albumu gostuje grupa Mariachi Flor de Toloache kojeg čine isključivo ženske mariachi pjevačice iz Brooklyna. Auerbacha su toliko oduševile da ih je odlučio pozvati i na nadolazeću turneju.

Prvi singl s albuma je “Stay In My Corner”, pjesma koja je inspirirana nedavnim mečem Mayweathera i Pacquiaoa.