Predstavljen eklektičan program 74. Berlinalea. Svjetske premijere i novi filmovi velikih zvijezda, ali ne bez politizacije

Hrvatska ove godine nema predstavnika ni u jednom od službenih programa

FOTO: Berlinale

SF o čovjeku koji iznajmljuje tijelo svoje mrtve žene, dokumentarac o nilskom konju Pabla Escobara, parodija “Ratova zvijezda” smještena na sjever Francuske i ljubavna priča s Rooney Marom u glavnoj ulozi, dio su eklektičnog programa ovogodišnjeg 74. Berlinalea, na kojemu Hrvatska ni ove godine nema svojeg predstavnika.

Berlinski međunarodni filmski festival održat će se od 15. do 25. veljače, a u svojem glavnom natjecateljskom programu prikazat će 20 filmova s fokusom na osjetljive aktualne političke teme.

Festival će otvoriti svjetska premijera filma “Small Things Like These”, temeljenog na istoimenom bestseleru irske autorice Claire Keegan u režiji Belgijanca Tima Mielantsa. Glavnu ulogu tumači Cillian Murphy, dobitnik Zlatnog globusa za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Oppenheimer”, te jedan od ozbiljnijih kandidata za ovogodišnjeg Oscara za istu ulogu.

Premijera Cilliana Murphya

Međunarodne zvijezde poput Isabelle Huppert, Rooney Mare i Gaela Garcie Bernala, čine ovogodišnji glumački zvjezdani line-up natjecateljskog programa. Meksikanac Bernal glumi u distopijskoj znanstveno-fantastičnoj drami “Another End” (Još jedan kraj) talijanskog redatelja Piera Messine, o čovjeku čija žena umire i ženi koja iznajmljuje svoje tijelo.

Mara je uzdanica “La Cocine” inovativnog meksičkog redatelja Alonsa Ruizpalaciosa, ljubavne priče smještene u kuhinju jednog restorana na Manhattanu, a Huppert na festival dolazi kao zvijezda filma “Yeohaengjaui Pilyo” (Potrebe jednog putnika) južnokoreanca Hong Sang-sooa, ali i kako bi preuzela počasnog Zlatnog medvjeda koji je dobila u odsutnosti 2022. godine.

Od francuskih redatelja, tu su Olivier Assayas, s pandemijskom komedijom “Hors du Temps” (Zaustavljeno vrijeme), a u programu je i “L’Empire” Bruna Dumonta, apsurdistička parodija “Ratova zvijezda” smještena u ribarsko selo na francuskoj obali. U jednom od programa bit će prikazan i film “Spaceman” s Adamom Sandlerom u glavnoj ulozi, a američkom redatelju Martinu Scorseseju bit će dodijeljena Nagrada za životno djelo.

Hrvatska bez predstavnika

Izvan konkurencije na festivalu će biti prikazana tragikomedija “Treasure” njemačke redateljice Julije von Heinz, s Lenom Dunham i Stephenom Fryem u glavnim ulogama. Film o američkoj glazbenoj novinarki koja putuje u Poljsku s ocem koji je preživio holokaust imat će u Berlinu svjetsku premijeru.

Izvan konkurencije je i dokumentarac “Pepe” dominikanskog redatelja Nelsona Carlosa De Los Santosa Ariasa, o nilskom konju koji je živio u privatnoj menažeriji kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara.

Hrvatska ove godine nema predstavnika ni u jednom od službenih programa. U pregledu istaknutih filmova u sklopu Talent Marketa bit će prikazan film “Pogana” Davida Kapca u produkciji Ree Rajčić.

Politički prijepori

Berlinale je osnovan 1951. godine, te je s vremenom postao prestižni filmski festival na kojem se svake godine prikaže oko dvije stotine filmova, a festival služi i kao platforma za interkulturalnu razmjenu. Ove godine, bit će prikazana 233 filma iz 80 zemalja, a najavljeni su i okrugli stolovi na kojima će se tematizirati trenutna krizna žarišta.

Predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija kenijska je glumica Lupita Nyongo. Festival, međutim, ne prolazi bez političkih prijepora. U znak prosvjeda zbog podrške koju Njemačka pruža Izraelu u ratu u Pojasu Gaze, svoj film “Atmospheric Arrivals” s Berlinalea je povukao ganski redatelj Ayo Tsalitaba.

Eclectica

On se pridružio popisu od više od tisuću umjetnika i kulturnih radnika koji su potpisali peticiju “Strike Germany” koja podržava bojkot njemačkih kulturnih institucija.

“Svjesni smo toga da je svijet ovih dana izuzetno polariziran ali ipak žalimo zbog odluke ovih filmskih stvaratelja jer smo mišljenja da je Berlinale mjesto za dijalog”, rekao je umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian. Mjesto čelne osobe Berlinalea od travnja preuzima Tricia Tuttle, bivša direktorica Filmskog festivala u Londonu.