Danas počinje Berlinale, a festival i ove godine nije prošao bez politike. Naših filmova nema, ali jedan je snimljen u Splitu

U natjecateljskom dijelu je, zbog mnogih koprodukcija, zastupljeno čak 30 zemalja, uključujući i one s afričkog kontinenta kojih zadnje godine nije bilo na Berlinaleu

FOTO: Jens Kalaene/dpa (Photo by JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Danas počinje 74. izdanje čuvenog filmskog festivala Berlinale, i to svjetskom premijerom filma “Small Things Like These” u režiji Tima Mielantsa. Glavne uloge u filmu igraju Cillian Murphy, Eileen Walsh, Michelle Fairley i Emily Watson a ova drama, koja je dio službene konkurencije, bavi se irskim tzv. “Magdalenskim praonicama”, odnosno azilima koje je vodila katolička crkva. Riječ je o ustanovama za “moralno posrnule” žene kojima je, pod okriljem crkve, navodno nuđeno utočište, no ondje su zapravo bile držane kao roblje. Ove institucije djelovale su od 1820-ih pa sve do 1996. godine.

Inače, za glavne nagrade festivala – Zlatnog i Srebrnog medvjeda – ove se godine natječe dvadesetak filmova.

Međunarodni žiri predvođen je meksičko-kenijskom glumicom Lupitom Nyong’o, uz koju sjedi još šest članova žirija: glumac i redatelj Brady Corbet (SAD), redateljica Ann Hui (Hong Kong, Kina), redatelj Christian Petzold (Njemačka), redatelj Albert Serra (Španjolska), glumica i redateljica Jasmine Trinca (Italija) i spisateljica Oksana Zabuzhko (Ukrajina).

30 zemalja u natjecateljskom dijelu

U natjecateljskom dijelu je, zbog mnogih koprodukcija, zastupljeno 30 zemalja, uključujući i one s afričkog kontinenta kojih zadnje godine nije bilo na Berlinaleu. Ove se godine afričke države pojavljuju s tri filma.

Tu je redatelj Abderrahmane Sissako, malijski autor porijeklom iz Mauritanije, čiji je film “Timbuktu” iz 2014. bio nominiran za Oscara. U Berlinu će predstaviti svoj novi film “Crni čaj”, koji pripovijeda priču mlade žene iz Obale Bjelokosti koja se zaljubljuje u starijeg Kineza, nakon emigracije u Aziju.

Redateljica rođena u Tunisu, Meryam Joobeur, natječe se sa svojim dugometražnim prvijencem “Who Do I Belong To”. Film prati zabrinutu majku koja se bavi povratkom svog sina koji se pridružio islamističkim borbenim formacijama ISIS-a.

Povrat blaga Kraljevine Dahomey

Francusko-senegalska redateljica Mati Diop zastupljena je s jednim od dva dokumentarca u natjecateljskoj postavi. Riječ je o filmu “Dahomey”, koji se bavi povratom 26 blaga Kraljevine Dahomey – jedne od najmoćnijih država Afrike u 18. i 19. stoljeću – državi Benin. Diop je ušla u povijest Cannesa premijerom svog dugometražnog filma “Atlantics” 2019. godine, zato što je bila prva crnkinja koja je s filmom nastupila u službenoj konkurenciji festivala.

Od drugih događaja, vrijedi izdvojiti prvi nepalski nastup u povijesti Berlinalea. Nepalski filmaš Mina Bahadura Bhama na Berlinale stiže s filmom “Shambhala”, a bavi se fenomenom poliandrije: film prati priču žene iz zabačenog područja Himalaja, koja živi s četiri muža.

Južnokorejski redatelj Hong Sangsoo – trostruki dobitnik Srebrnog medvjeda – ponovno je u utrci za nagrade s filmom “A Traveller’s Needs”. U glavnoj je ulozi Isabelle Huppert, čuvena francuska glumica, koja je 2022. godine bila nagrađena počasnim Zlatnim medvjedom.

Zabranjen dolazak iranskim filmašima

Iranski filmaši Maryam Moghadam i Behtash Sanaeeh s filmom “My Favorite Cake” također su u konkurenciji festivala, no iranske vlasti ne dozvoljavaju im da se pojave na svjetskoj premijeri svog filma. “Filmašima je zabranjeno putovanje, oduzete su im putovnice i suočavaju se sa sudskim postupkom u vezi s njihovim radom kao umjetnika i filmaša”, rekli su organizatori berlinskog festivala u priopćenju, apeliravši na Iran da okonča restriktivne mjere.

Filmaš iz Dominikanske republike, Nelson Carl de los Santos Arias, stiže na festival s neobičnim filmom “Pepe”, koji pripovijeda duh nilskog konja koji je iz Afrike odveden u Kolumbiju kako bi ga držali u zoološkom vrtu narkobosa Pabla Escobara.

Naravno, i poznati europski filmaši su u konkurenciji festivala, s filmovima koji dolaze iz Njemačke, Francuske i Italije. Tu je najnoviji film nagrađivanog njemačkog redatelja Andreasa Dresena “Od Hilde, s ljubavlju”. Film se temelji na stvarnoj priči o pokretu otpora nacističkom režimu skupine “Crveni orkestar” (“Die Rote Kapelle”) . Francuski filmski veterani Bruno Dumont i Olivier Assayas također se bore za Zlatnog ili Srebrnog medvjeda, zajedno s dobitnicom Zlatne kamere u Cannesu, Claire Burger.

Annie Baker kao redateljica

U Berlinu po prvi put kao redateljica nastupa i cijenjena američka dramatičarka Annie Baker, o kojoj je Tena Štivičić nedavno na Telegramu pisala kao o omiljenoj suvremenoj dramskoj autorici. U njenom filmu “Janet Planet” glavnu ulogu igra Julianne Nicholson.

Nažalost, ni ove godine – kao i proteklih – ni u jednom od festivalskih programa nema filma iz kinematografija neke od zemalja s područja Jugoslavije.

Ipak, u programu se našao jedan film snimljen u Hrvatskoj, na kojemu je radio i hrvatski koautor. Film “Through the Graves the Wind Is Blowing” američkog redatelja Travisa Wilkersona je crno-bijeli krimić čija se radnja događa u Splitu, a prati istražitelja koji rješava niz ubojstava turista. Koscenarist filma te ujedno glavni glumac je splitski filmaš Ivan Perić, a krimić igra u popratnom programu “Susreti” (Encounters).

Suosjećanje s žrtvama rata

Kako znamo, festival u Berlinu je odavno je poznat kao najpolitičniji od tri glavna europska filmska festivala. Izvršna direktorica Mariette Rissenbeek i umjetnički direktor Carlo Chatrian, kojima je, zbog isteka ugovora, ovo zadnje upravljanje festivalom, predstavili su svoj završni program izražavajući suosjećanje sa “svim žrtvama humanitarne krize na Bliskom istoku i drugdje”.

“Zabrinuti smo što vidimo da se antisemitizam, antimuslimanski otpor i govor mržnje šire u Njemačkoj i diljem svijeta,” rekli su na predstavljanju programa, naglasivši i kako je cilj festivala omogućiti “otvoreni dijalog” oko rata u Gazi.

A da sve ne bi ostalo samo na lijepim riječima, osmislili su i platformu koja omogućuje dijalošku razmjenu, a naziva se Tiny House Project. Riječ je o prostoru za sastanke koji će biti postavljen od 17. do 19. veljače na Potsdamer Platzu, glavnoj lokaciji Berlinalea. Projekt su osmislile Njemica palestinskog podrijetla Jouanna Hassoun i Njemica izraelskog podrijetla Shai Hoffmann.

Aktivistički filmovi

Film “Shikun” izraelskog redatelja Amosa Gitaija – koji je najavljen u posebnom dijelu Berlinalea – opisan je kao “pokušaj stvaranja platforme za dijalog na Bliskom istoku”. U festivalskoj sekciji Panorama, Bliskim istokom bave se i dva aktivistička filma – dokumentarac “No Other Land” palestinsko-izraelskog kolektiva i “Dnevnici iz Libanona” Myriam El Hajj.

Naravno – vremena su takva – nije moglo proći bez politike. Jedan je redatelj službeno povukao svoj rad iz festivalskog programa Forum Expanded, prosvjedujući protiv njemačke podrške izraelskom ratu u Gazi. Riječ je o ganskom redatelju Ayou Tsalithabi, koji je na društvenim mrežama objavio da se pridružuje pozivu “Strike Germany” na bojkot njemačkih kulturnih institucija.

Na Berlinale i ove godine stiže tek pokoja “prava” filmska zvijezda. Mnogo je razloga za to, ali uvijek se spominje neatraktivnost termina Berlinalea, koji stiže rano, u veljači. Kasnije se događaju filmski festivali u Cannesu (svibanj) i Veneciji (rujan), zbog čega mnogi redatelji čuvaju svoje filmove za neki od ta dva festivala.

Scorsese u Berlinu

Ipak, u Berlin stiže legendarni redatelj Martin Scorsese, a najavljeno je da će 20. veljače primiti počasnog Zlatnog medvjeda, nagradu za životno djelo.

Netflixova produkcija “Spaceman” bit će premijerno prikazana na Berlinaleu, a događaju će prisustvovati i zvijezde filma Adam Sandler i Carey Mulligan.

Ostali poznati američki glumci koji se očekuju na berlinskom crvenom tepihu su Kristen Stewart u “Love Lies Bleeding”, Lena Dunham u “Treasure” i Amanda Seyfried u “Seven Veils”.

Završna gala na kojoj će biti dodijeljeni Zlatni i Srebrni medvjed održat će se 24. veljače.