Preminula slavna spisateljica Harper Lee, autorica romana 'Ubiti pticu rugalicu', o američkom jugu

Lee je lani iznenada izdala još jednu knjigu, 'Idi, postavi stražara'

WASHINGTON - NOVEMBER 05: Pulitzer Prize winner and "To Kill A Mockingbird" author Harper Lee smiles before receiving the 2007 Presidential Medal of Freedom in the East Room of the White House November 5, 2007 in Washington, DC. The Medal of Freedom is given to those who have made remarkable contributions to the security or national interests of the United States, world peace, culture, or other private or public endeavors.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Poznata spisateljica Harper Lee, autorica romana ‘Ubiti pticu rugalicu’ (1961.), u kojem je opisala rasne probleme na jugu Amerike, umrla je u dobi od 89. godina, javili su američki mediji. U zadnjih je nekoliko godina živjela u staračkom domu u blizini Monroevillea, Alabama. Gradonačelnik toga grada Mike Kennedy potvrdio je da je preminula.

‘Ubiti pticu rugalicu’, njezina epska pripovijest o odvjetniku Atticusu Finchu koji se bori da spasi život crnca kojem prijeti rasistički progon i smrt, prodan je u više od 40 milijuna primjeraka širom svijeta,. Za taj je roman spisateljica dobila i Pulitzerovu nagradu.

Iznenadila novom knjigom

Od 1961., otkad je roman objavljen, Lee je izbjegavala pozornost javnosti i isticala kako nema namjeru objaviti novu knjigu. No, u srpnju prošle godine, na opće iznenađenje, objavljeno je njeno drugo djelo, ‘Idi, postavi stražara’. O toj je knjizi pisao i Telegram, a književnu kritiku našeg novinara kulture Robina Mikulića možete pročitati OVDJE. U prosincu lani ta je knjiga objavljena i u Hrvatskoj.

Harper Lee's Go Set A Watchman Goes On Sale
AFP

Lee je rođena u Monroevilleu 1926., u vrijeme rasne segregacije. Kao dijete družila se s još jednim slavnim piscem, Trumanom Capoteom. On se kasnije doselio u njeno susjedstvo i 1966. pozvao je da mu pomogne u istraživanju za njegovu revolucionarnu knjigu ‘Hladnokrvno ubojstvo’, piše Guardian.