Preminuo je George Barris, čovjek koji je dizajnirao prvi Batmobile iz 1966.

Zbog ovog auta postao je legenda svoje branše u Hollywoodu

Prvo televizijsko izdanje “Batmana” iz 1966. je možda bilo dijametralno drukčije od današnje verzije Viteza tame, ali zbog toga nije ništa manje važno. Producent William Dozier i njegova ekipa stvorili su neke vizualne predloške koji su inspirirali filmove snimane desetljećima kasnije, no možda najupečatljivji od svih bio je Batmobile.

Nažalost, čovjek koji je dizajnirao ovaj automobil, George Barris, ovog tjedna je preminuo. Tim povodom DC Comics su na svom Twitter profilu objavili fotografiju Barrisa pored njegovog najpoznatijeg izuma. Prema neslužbenim informacijama, preminuo je u snu jučer rano ujutro.

Česti suradnik Alfreda Hitchcocka

Barris je radio na brojnim filmovima iz ere 50-ih i 60-ih godina, a bio je i česti suradnih Alfreda Hitchcocka. Nakon što ga je televizijska kuća ABC angažirala da dizajnira Batmobile, postao je velika zvijezda u svojoj branši i to mu je osiguralo još čitav niz drugih projekata. Kasnijih godina je dizajnirao vozila i za popularne serije poput “The Munsters” i “Knight Rider”.

Povijest auta koji je pretvoren u Batmobile je zanimljiva. Počeo je kao konceptno vozilo kojeg je Ford razvio 1955. i nazvao ga Lincoln Futura. U svom prvotnom obliku pojavio se u filmu “It Started With a Kiss” iz 1959., a šest godina kasnije kupio ga je Barris za samo jedan dolar. Kasnije je u brojne modifikacije uložio 30 tisuća dolara, a Batmobile se iduće dvije godine koristio na snimanju spomenute televizijske serije.

Njegov dizajn utjecao na sve moderne Batmobile

Barris je ostavio šasiju i osnovni oblik auta netaknutima, ali je redizajnirao prednji i zadnji dio u koje je uključio elemente inspirirane čovjekom-šišmišom. Kasnijih godina napravio je još 3 identične replike. Opremljen raketama, izbacivačem naftnih mrlji i automatskim napuhavanjem probušenih guma, ovaj auto ispunjavao je brojne potrebe svog vozača superjunaka.

Utjecaj koji je Barrisov auto ostavio na filmaše je nemjerljiv, i svaki od modernih Batmana je imao novu verziju ovog vozila koje su manje ili više vukle inspiraciju iz originala. Burtonov auto bio je elegantan, Schumacherov je bio malo agresivniji, dok je Batmobile iz Nolanove trilogije bio glomazno vojno vozilo. Auto koji će se pojaviti u nadolazećem filmu Zacka Snydera “Suicide Squad” je sportskog dizajna, i vuče direktan utjecaj od Barrisova vozila.