Prodaje se prvi Batmobile iz 60-ih (a vlasnik za njega traži 5 milijuna dolara)

Počeo je kao konceptno vozilo kojeg je Ford razvio 1955. i nazvao ga Lincoln Futura

A crowd gathers around the Batmobile, cordoned off ahead of a ceremony for Adam West, who played Batman in the original TV series, for the unveiling of his star on Hollywood's Walk of Fame on April 5, 2012 in Hollywood, California.  In the early 1960’s, Batman was simply a cartoon character in a comic book that was close to cancellation, but Adam West’s performance in the ground-breaking TV adaptation propelled Batman into becoming one of the most-famous characters in modern fiction. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN
FOTO: AFP

Originalni Batmobile, korišten u prvoj TV seriji o Batmanu iz 1966. godine, od sad je i službeno u prodaji. Da bi konkurirali za kupovinu ovog jedinstvenog primjerka, morat ćete biti dubljeg džepa. Cijena je, naime, pozamašnih 5 milijuna dolara.

Povijest ovog auta je zanimljiva. Počeo je kao konceptno vozilo kojeg je Ford razvio 1955. i nazvao ga Lincoln Futura. U svom prvotnom obliku pojavio se u filmu “It Started With a Kiss” iz 1959., a šest godina kasnije kupio ga je George Barris koji se bavio prilagodbom automobila.

Opremljen raketama i izbacivačem naftnih mrlji

Za njega je platio samo jedan dolar, i u roku od tri tjedna pretvorio ga je u prvi stvarni Batmobile koji se iduće dvije godine koristio na snimanju TV serije Batman. Barris je ostavio šasiju i osnovni oblik auta netaknutima, ali je redizajnirao prednji i zadnji dio u koje je uključio elemente inspirirane čovjekom-šišmišom. Kasnijih godina napravio je još 3 identične replike.

Opremljen raketama, izbacivačem naftnih mrlji i automatskim napuhavanjem probušenih guma, ovaj auto ispunjavao je brojne potrebe svog superjunačkog vozača. Ako se pojavi kupac koji će biti spreman platiti traženi iznos za njega, uz Batmobile će dobiti i fliper kojeg je potpisao prvi Batman, Adam West, te dokumente iz Barrisove privatne kolekcije.